Fatsoen

Het woord viel in het grote verkiezingsdebat van Omroep Ede: bestuurscultuur. Ik dacht altijd dat bestuurscultuur het geheel van normen en waarden was dat van invloed is op het samenspel van politiek en samenleving. Maar niet volgens wethouder van de Schans van het CDA die vindt dat bestuurscultuur betekent hoe er in de raadszaal met elkaar wordt omgegaan.

Hij riep vervolgens de lijsttrekker van Forum voor Democratie ter verantwoording. Of zijn partij in de toekomst wel netjes met collegapartijen om zou gaan. Of hij niet te veel zou gaan schelden. Of hij wel fatsoenlijk zou zijn. De arrogantie droop er van af.

Maar bestuurscultuur gaat verder dan alleen de onderlinge gezelligheid in de raadszaal. Hoe zit het met de bestuurscultuur van het CDA zelf eigenlijk?

Het CDA dat na de vorige verkiezingen zonder die andere christelijke partij, notabene de grootste van Ede, in de achterkamertjes een college smeed met de feestneuzen van Gemeentebelangen. Het CDA zette de SGP zonder blikken of blozen buitenspel. Over fatsoen gesproken.

Of het CDA dat voor de verkiezingen zei dat er een tunnel moest komen onder het spoor bij de Kerkweg maar tegenstemde toen daar een knoop over moest worden doorgehakt. Gevalletje kiezersbedrog.

De CDA wethouder die voor haar vriendje een baantje als directeur wilde regelen. Fatsoenlijk he? Ze werd daar niet voor vergeven door haar eigen partij en subtiel weggebonjourd. Tja, vergeving, ook een kwestie van fatsoen.

Je zou het niet geloven maar er is in de afgelopen vier jaar een partij geweest die een quotum wilde stellen aan het aantal buitenlandse bewoners per straat. Ik denk niet dat het Forum voor Democratie in Ede ooit zo ver zou gaan maar het CDA pleitte daar gewoon voor!

Het CDA dat het belang van eigenaren van veefabrieken belangrijker vindt dan de gezondheid van de rest van Ede dat graag van schone lucht wil genieten maar nu de fijnstof van zes sigaretten inhaleert zonder er één op te steken omdat al die kippenschuren zoveel troep uitstoten.

Het is de partij die deel uitmaakt van een college dat zoveel mogelijk informatie wil weg houden bij de kiezers die dezelfde partijen in het zadel hebben geholpen.

Ja, dan snap ik wel dat er tijdens zo’n debat vooral niet over die bestuurscultuur moet worden gesproken maar dat je dan liever over iemand gaat leuteren die nog niet eens in de gemeenteraad zit.

Het dragen van strak gesneden pakken met dure stropdassen levert je geen fatsoen op. Het uiterst eloquent formuleren van fraaie volzinnen maakt je niet per definitie een fatsoenlijk mens. Het gaat om je daden.

Waarschijnlijk heeft de wethouder de landelijke peilingen gemist. Heeft hij niet in de gaten hoe beroerd het CDA er nu voor staat. Jammer. Dat was een lesje nederigheid geweest dat had voorkomen dat wethouder met misplaatste hooghartigheid nu andere partijen de maat neemt als het gaat om fatsoen..

Fatsoen moet je doen. En ik kan het weten: ik ben de meest onfatsoenlijke inwoner van Ede. Kop die maar in.

1 thought on “Fatsoen

  1. Het CDA Ede wil een quotum instellen mbt het aantal buitenlandse bewoners per straat .
    Waar is die uitspraak terug te vinden?

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.