Binnenlopen? Word ZZP’er bij de gemeente Ede!

Als je net de onroerendzaakbelasting hebt verhoogd dan kun je natuurlijk moeilijk met een jaarrekening op de proppen komen waar een enorme winst uit blijkt. De gemeente Ede juichte dan ook dat er vorig jaar een klein verlies was gemaakt van 1,4 miljoen.

Te weinig om je zorgen te maken of de wethouder ter verantwoording te roepen maar genoeg om tegen Edenaren te zeggen: ‘zie je wel, daarom ging de ozb omhoog!’ Gek genoeg staat in de jaarrekening op pagina 122 dat de gemeente Ede geen verlies heeft gemaakt maar een winst van 5,1 miljoen.

Dat zou wel eens kunnen komen omdat het persbericht van de gemeente Ede de winst na winstverdeling presenteert en zo kom je uit op een verlies. Ja, zo kan ik het ook. Om zekerheid te krijgen vroeg ik de gemeente naar de accountantsverklaring. Die was er nog niet. De controle was nog gaande. Veel zelfvertrouwen dus bij de ambtenaren die de jaarrekening in elkaar knutselden. Ik verwacht dat die accountant zal zeggen dat de winst van de gemeente Ede 8,3 miljoen zal bedragen.

Met dat bedrag steeg namelijk de inhoud van de gemeentelijke spaarpot. En zo gebeurt het al jaren: de gemeente kreunt en piept dat het allemaal moeilijk is, in de praktijk is het eigen vermogen van de gemeente Ede gestegen van 126 miljoen in 2018 naar bijna 179 miljoen euro eind 2023.

Wordt er dan helemaal geen winst gemaakt in de gemeente Ede? Jawel hoor, er zijn een stuk of 100 ZZP’ers, freelancers, consultants en ander volk dat zich per uur laat inhuren en die behoorlijk binnenlopen. In 2023 gaf de gemeente ruim 20 miljoen uit aan die circa 100 mensen. Ik ga daarbij uit van een gemiddeld uurtarief van 100 euro.

20 miljoen euro voor zo’n 100 zzp’ers. Twee ton per ZZP’er per jaar.

Dat is vijf miljoen meer dan vorig jaar. En acht miljoen meer dan in 2019. Al jaren hoor je het verhaal dat de gemeente Ede wil bezuinigen op de externe inhuur maar dat lukt niet helemaal goed zullen we maar zeggen. Neem je 100 mensen in loondienst aan, dan ben je minder dan de helft kwijt. En dan dragen al die mensen ook nog eens bij aan de sociale zekerheid in Nederland.

In 2019 bedroeg het totaal van de inhuur nog maar 12,5 miljoen maar dat komt door de Coronacrisis volgens de gemeente Ede terwijl volgens mij het eerste Coronageval in Nederland in 2020 bekend werd.

Maar ook de inflatie is een oorzaak van de gestegen kosten van externe inhuur, wat in de praktijk vooral betekent dat die ZZP’ers in een jaar tijd hun tarieven flink verhoogd hebben. Zomaar een conclusie: als de gemeente Ede die mensen gewoon in loondienst had genomen dan was het ‘verlies’ geen 1,4 miljoen geweest maar een winst van 8,6 miljoen. Of misschien wel 15 miljoen volgens de eigen boekhouder. Of misschien wel 19 miljoen volgens de accountant.

Maar we hebben een jaarrekening na winstverdeling. Een winstverdeling onder een stuk of 100 consultants. Vandaar dus die verhoging van de belastingen met bijna 9%.

Dat u het weet.

6 thoughts on “Binnenlopen? Word ZZP’er bij de gemeente Ede!

  1. Misschien eens een WOO verzoek doen waar al deze adviseurs zich zoal mee bezig hebben gehouden. Laatst las ik een bericht over de opening van het station Ede-Wageningen met de projectleider, en deze blijkt al sinds 2008 op dit project betrokken te zijn. Ik kwam hem ooit tegen op een informatieavond en hij zei niet bij de gemeente in dienst te zijn maar te worden ingehuurd.

    Voorzichtigheidshalve deed ik een berekening. Laten we zeggen 1200 werkuren per jaar a 100 euro per uur a 16 jaar (gemiddeld tarief tussen 2008-2024). Dit komt neer op bijna 2 miljoen euro wat de gemeente Ede aan deze individuele projectleider kwijt is geweest. Op een totaalbudget van 130 miljoen euro is dit natuurlijk peanuts maar het duizelde me voor de ogen. Hij zal vast niet de enige zijn geweest die wordt ingehuurd voor deze klus. Blijkbaar zijn de personeelskosten bij grote projecten immens.

  2. Heb je inhoudelijk ook nog wat te zeggen of blijf je anderen verdacht maken omdat ze niet met naam op internet willen? Het was slechts een foutje Jan Kijlstra. Met 2 j’s KiJJlstra omdat hij eigenlijk ook liever anoniem wil zijn. En met die vuilnisbak valt het nog wel mee, de reacties worden immers eerst goedgekeurd.

    1. Sorry voor het typefoutje in m’n naam, arme (en anonieme) Edenaar. Beetje vreemd om te stellen dat zo’n typefout bedoeld zou zijn omdat ik ook liever anoniem wil zijn. Raar eigenlijk, dat anonimiteit vaak gepaard gaat met domheid. Dat een reactie wordt gemodereerd wil nog niet zeggen dat men het met de inhoud eens is, overigens. Een goede moderatie zou anonieme reacties echter, in mijn optiek, in elk geval niet goed moeten keuren. Enfin, gluur lekker verder, zou ik zeggen.

  3. Dank voor je reactie JSN Kijlstra. Je eigen naam tot 2x toe niet kunnen spellen, en vervolgens de ander van domheid betichten. Je moet het maar durven.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *