Lintjestijd

Twee boswachters van de Hoge Veluwe redden een gezin dat werd aangevallen door een wild zwijn. Eén van de boswachters raakte gewond en moest met de ambulance worden afgevoerd. Dan ben je een held dunkt me. De boswachter kregen een bronzen Carnegiemedaille waar ik nog nooit van gehoord heb.

Een echtpaar uit Ede dat al jarenlang vrijwilligerswerk doet bij onder andere de voedselbank en de Edese schaapskudde kreeg ook een medaille. Deze heette de Jan Hilgerspenning die volgens mij ook niemand kent.

Kimberly Bos deed iets wat het Edese college en raad in vier nog niet gelukt is: ze zette Ede positief op de kaart met een medaille op de olympische spelen. Zij kreeg de Gemeentelijke Erepenning.

Het is allemaal meer dan terecht alleen die lintjes, penningen en andere decoraties die ze in Ede hebben verzonnen staan natuurlijk niet in verhouding met de Koninklijke onderscheidingen. De Orde van de Nederlandse Leeuw. Of de Orde van Oranje-Nassau. Een medaille van Max en Willy, dat is pas het echte werk!

Man, daarvoor moet je wel 10 kinderen uit een brandende school hebben gered lijkt me. Of een heel gezin uit een auto die in het water was beland hebben gehaald. Of een bom hebben ontmanteld die bij het afgaan honderden mensen het leven zou hebben gekost. Dat soort daden. De echte helden! Kenau Hasselaer, Erik Hazelhoff, Jolmer Winkel, dat soort types. Hollandse Helden!

Maar natuurlijk is de realiteit veel gekker. Je kunt mensen redden, olympische medailles halen of vijftig jaar vrijwilligerswerk doen, je krijgt pas een echte Koninklijke onderscheiding als je 12 jaar in de gemeenteraad hebt gezeten.

12 jaar achterover leunen op het pluche, maandelijks een riante vergoeding opstrijken en braaf meestemmen met het coalitieakkoord en je wordt automatisch lid van de Orde van Oranje-Nassau of zoiets. Tijdens een idiote plechtigheid waar de zelfgenoegzaamheid vanaf druipt spelt de burgemeester zo’n raadslid een medaille op die dan ontroerd raakt en trots is. Op zichzelf. Echt!

Gekkigheid. Het symbool van bestuurlijke zelfbevlekking afkomstig uit de middeleeuwen van een clubje dat met veel geweld de macht heeft gegrepen in Nederland: de Oranjes. Nou ben ik al niet zo’n oranjeklant maar dit soort automatische onderscheidingen moeten stoppen. De belangrijkste reden voor deze automatische decoratieverlening is het vermijden van politieke strijd over de onderscheidingen. Dat is helemaal een belachelijk argument. Het voeren van politieke strijd zou juist de reden zou moeten zijn dat je in die raad gaat zitten en daar dus niet bang voor bent.

Maar het maakt dus geen ruk uit of je iets hebt toegevoegd in die raad. Of je iets bereikt hebt. Laten we stoppen met het uitdelen van medailles aan mensen die niets meer hebben gedaan dan hun werk en vaak zelfs nog minder. Werk waar ze voor betaald worden.

Want we doen de echte helden tekort. Wat voor waarde heeft zo’n onderscheiding voor een vrijwilliger die 40 jaar de maatschappij heeft geholpen als een raadslid dat 12 jaar in zijn neus heeft zitten boren diezelfde onderscheiding krijgt?

Ik weet wat diezelfde raadsleden nu denken: “Die Jan Hilgerspenning is ook belangrijk, hoor!” Voor diezelfde raadsleden die, zonder schaamte en gêne, dachten binnenkort hun lintje op te halen:  “Het heeft Mij behaagd de Koninklijke onderscheiding voor raadsleden met onmiddellijke ingang te vervangen door de Jan Hilgerspenning“.

2 thoughts on “Lintjestijd

  1. Hoewel ik bijna 16 jaar lid was van de gemeenteraad van Ede heb ik daarvoor geen koninklijke onderscheiding ontvangen.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *