Het Paterbad

Nog eventjes en Ede stort in een financieel ravijn. Over een paar jaar kort de rijksoverheid gemeentes op de bijdragen en Ede gaat geld tekort komen. En Ede lijdt nu al verlies. De belastingen gingen omhoog maar het blijft huilen en bibberen.

En wat ga je als gemeente dan doen? Dan bouw je een zwembad van 27 miljoen.

Dan volgt het beproefde recept. Je laat rapporten schrijven waaruit de noodzaak blijkt voor een extra zwembad. Dan laat je, ook weer door zo’n rapportenfabriek, een businesscase schrijven waaruit blijkt dat het allemaal prima haalbaar is.

In de kleine lettertjes staat dat er gerekend is met een prijspeil van maart 2023 en dat is een valkuil waar we al vaker in zijn gelopen. Want tegen de tijd dat de bouw van het zwembad wordt afgerond is er sprake van prijspeil september 2029 en als die inflatie net zo hard oploopt als bij het nieuwe station dan wordt dat zwembad geen 27 maar 37 miljoen.

Daarnaast denkt de gemeente Ede de btw eventjes terug te kunnen krijgen. Dat is, uitgaande van die 27 miljoen, een teruggave van 4,5 miljoen maar in dezelfde kleine lettertjes staat dat het helemaal nog niet zeker is dat die 4,5 miljoen btw terugkomt.

Ook de PdP-toeslag in nog niet verwerkt in het prijskaartje. De PdP-toeslag? Ieder project wordt zo goedkoop mogelijk verkocht aan de gemeenteraad. In de berekeningen wordt altijd uitgegaan van een bestcase-scenario om de gemeenteraad zo snel mogelijk over de streep te trekken. Later, als het allemaal wat tegenvalt, dan moeten er nog miljoenen bij, maar je kunt zo’n gebouw toch ook moeilijk half afgebouwd laten staan?

Ook in de kleine lettertjes: stikstof. In het kader van een ezel stoot zich in het algemeen, WFC, niet twee keer aan dezelfde steen, stikstof. Het nieuwe zwembad komt dicht tegen een Natura-2000 gebied aan en tijdens de bouw zullen de normen worden overschreden. Zonder die rottige stikstof had het WFC er al gestaan, maar in het geval van het nieuwe zwembad gokken we maar dat het dit keer wel goed gaat komen.

Nog zo’n giller: de energie wordt verzorgd door Warmtebedrijf. En iedereen die is aangesloten op Warmtebedrijf weet wat dat qua kosten gaat betekenen!

Maar het doel wordt bereikt, de gemeenteraad gaat akkoord. Dezelfde projectleiders als die van het Pico Bellopad en het nieuwe station worden ingehuurd voor de kostenbewaking van het project maar dan krijgt Ede ook waar het om vraagt: een investering waar alle inwoners wat aan hebben.

Alle inwoners? Nee.

Dit zwembad met nogal wonderlijke afmetingen krijgt geen glijbaan. Er komt geen peuterbad bij. Je kunt niet op autobanden door een watertunnel razen. Dit wordt gewoon een heel saai zwembad want veel van de ruimte wordt ingenomen door tribunes. Die komen er niet voor toeschouwers die mij bekijken als ik baantjes trek maar voor de supporters van Polar Bears.

Polar Bears is de beste waterpoloclub van Nederland en die wil graag een eigen zwemstadion. Dat kan. Over die hele levensduur van dat zwembad gaat dat al gauw zo’n 40 miljoen euro kosten. Voor 400 leden.

Zo had dat plan moeten heten. De Polar Bears Arena of zoiets. En dat kost 40 miljoen euro en de vraag is dan of we dat willen uitgeven. Ga nou niet doen alsof die voor alle Edenaren is want dat is het niet. Het is voor Polar Bears.

En voor één politicus die een hele oude belofte wil nakomen. Toch weer mooi 400 stemmen gekocht!

4 thoughts on “Het Paterbad

 1. Ach ja, wethouder Peter is een fan van sport (en horeca). Dus dan krijg je zo’n zwembad voor een
  zwemclub.

  Dat gaat goed komen, de gemeenteraad loopt immers in meerderheid als makke schapen achter het college van B&W aan.

  Waar is de (politieke) wolf in Ede?

  ’t Draagvlak voor dat nieuwe zwembad zou overigens best vergroot kunnen worden door het schoolzwemmen weer in te voeren.

  Maar dat kan ook prima zonder eerst zo’n duur zwembad te bouwen.

 2. Zodra er geld wordt uitgegeven worden zure stukken geschreven. Ik mis totaal de insteek dat er met een nieuw zwembad ook een fatsoenlijk aantal plekken beschikbaar komt in Ede voor kinderen om zwemles te volgen. Waarschijnlijk is de auteur al enige jaren ouder en is hij nog van mening dat kinderen in open water moeten leren zwemmen, maar de praktijk is dat de zwemles nu uit nood wordt gegeven in bijv. een klein zwembad in een verzorgingshuis. Dit is iets waar Ede wat aan zou moeten doen en nu ook doet. De genoemde kosten vind ik prima, zeker als kinderen hier baat bij hebben.
  Hebben u en ik persoonlijk wat aan een zwembad? Nee, maar iets verder kijken dan uw neus lang is zou u niet misstaan.

  1. Ik heb, zo maar, het vermoeden dat “Peter” onze alomtegenwoordige wethouder Peter de Pater is. Hij voelt zich kennelijk aangesproken. Ik ben niet van mening dat kinderen in open water moeten leren zwemmen (hoewel daar niets op tegen is, zeker niet in het licht van het steeds warmer wordende klimaat). Ik signaleer wel dat het schoolzwemmen een aantal jaren terug door de Edese raad is afgeschaft, want dat kostte te veel geld. Ik meen me te herinneren dat de partij van onze wethouder de Pater zich daar destijds niet tegen heeft verzet. Maar goed, nu is hij voorstander. Ondanks een zwak onderbouwd kostenplaatje. en zonder duidelijk te maken wat voor zwembad dit dan moet zijn. Nou ja, Polar Bears moet er waterpolo in kunnen spelen. Da’s mooi, maar of dat nu zo veel moet kosten? We hebben al een topsporthal, alleen is de beoogde topsport daar niet in te vinden. Maar goed, voor een wat populistisch ingestelde wethouders is zo’n nieuw zwembad natuurlijk “gefundenes Fressen”, zeker met de huidige gemeenteraad, die als een hondje achter het college van B & W aanhobbelt. Overigens: zwemles, in de zin van gesubsidieerd schoolzwemmen, wordt niet als “noodvoorziening gegeven in een klein zwembad in een verzorgingshuis”. En dat leren zwemmen, in het kader van schoolzwemmen, kan ook nog steeds prima in De Peppel, of in één van de bestaande buitenbaden. Net als ik het vroeger in het Enka-bad leerde, bij badmeester Jaap Syrier.

 3. Wat maakt zo’n zwembad nou zo duur? Het gaat om een gat in de grond, wat beton erin en wat tegels er tegenaan. En een installatie met een flinke scheut Chloor om de boel schoon te houden. En als klap op de vuurpijl een paar stenen of platen om het gebouw wind en waterdicht te maken.

  Ow wacht…. we leven in 2024. Ik vergeet de dure ingehuurde ZZP’er die advies leveren over welke kleur de tegels moeten hebben. En alle andere consultants die met de leasebak elke dag wat paperassen verschuiven omdat ze zo belangrijk zijn. Ik vergeet de managers, de adviseur water, de adviseur duurzaamheid, de bestuursadviseur, 39 man van de gemeenteraad die 10 uur declareren om alle stukken te beoordelen. De contractmanager, de projectleider vastgoed, de consultant die een 2nd opinion moet doen op de kosten. Ik vergeet alle “duurzame installaties” die niet zo duurzaam blijken te zijn omdat ze veel te veel kosten en alle materialen uit het buitenland komen per stoomboot.

  Het mag geen verrassing zijn dat vroeger alles beter was. Meer waar voor je geld. Alles gaat tegenwoordig op aan “onzin”. En wat krijgen we? Een zwembad voor een paar 2e rangs waterpolo’ers die 1x per week een potje waterpolo spelen.

  Arm arm Ede.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *