Gemeenteraad spendeert miljoen per minuut

Weet u het nog, het WFC? Vergadering na vergadering werd daar over gehouden. Jarenlang kwam het terug op de agenda van de raad. En terecht. Het ging daar om zeven miljoen euro die moest worden uitgegeven.

Dat gaat bij het nieuwe zwembad wel even anders. Om vijf uur in de middag, het moment dat er geen kip kijkt, werd tijdens een oordeelvormende vergadering het nieuwe zwembad eventjes door de raad gejast. Kosten: 73 miljoen euro. Het college praat liever niet over zulke bedragen en smeert dat uit over veertig jaar. Handig om zo’n project er even snel doorheen te duwen want 40 jaar maal 1,83 miljoen klinkt heel anders dan 73 miljoen. Berekend met een rente van 2,3% en ik ontvang graag de naam van de bank waar je zulke goedkope leningen kunt afsluiten. Dan moet zo’n project nog binnen het budget blijven en daar heeft Ede niet zo’n best trackrecord in.

Om het bedrag niet te veel te laten oplopen, zijn een aantal posten niet meegenomen in deze begroting. Het saneren van de grond, de openbare nutsvoorzieningen en nog een paar andere zaken werden bewust niet meegenomen in de investering. Slim, want voor je het weet ga je over de 100 miljoen heen!

Ruim een uur duurde die vergadering dus dan kom je ongeveer op een miljoen per minuut uit. Of de raad eventjes wilde tekenen. En de raad gaat binnenkort tekenen. Dit project is dus tien keer zo duur dan het WFC maar wordt in ruim een uur afgetikt.

Er zijn partijen die dit een uitstekend idee vinden. Die snappen die businesscase blijkbaar helemaal. Terwijl er in die businesscase niet eens een afzonderlijke resultatenrekening is opgenomen. Die geven zo maar 73 miljoen uit in een uurtje tijd en huilen in de volgende vergadering mee met de wolven dat Ede naar de rand van een financieel ravijn loopt.

Dat zijn coalitiepartijen. Die willen 73 miljoen uitgeven voor Polar Bears, een vereniging van 400 leden. Het argument is dan dat op het moment dat Polar Bears vertrekt uit de Peppel, de gewone zwemrecreanten meer ruimte krijgen om te gaan zwemmen.

En zo kun je in de toekomst, als dat nieuwe zwembad er eenmaal staat, gewoon met de kinders naar de Peppel op maandagavond 21.00 uur, de huidige trainingstijd van de damesselectie. Liever baantjes trekken? Spring op dinsdagavond half tien nog even op de fiets naar de Peppel want de waterpolomannen trainen dan in het nieuwe zwembad.

Het hele businessplan hangt van mitsen en maren aan elkaar vast. Er is meer niet, dan wel duidelijk. En toch zijn er politieke partijen die hier blindelings instappen. Voor het er staat zal die 73 miljoen echt wel zijn opgelopen naar 80 miljoen. Dat geven we dus uit voor 400 waterpoloërs.

Dat is dus Є 200.000 per waterpoloër en ik gun echt iedere sporter de ruimte maar ik zou me als lid van Polar Bears wel even bedenken om zo’n aanslag te doen op de gemeentelijke financiën.

En als raadslid zou ik me doodschamen om een bedrag van 73 miljoen op basis van zo’n matige businesscase uit te geven, na een uurtje vergaderen op een verloren donderdagmiddag.

1 thought on “Gemeenteraad spendeert miljoen per minuut

  1. Het is ook een verzameling van blunderende dorpsidioten bij elkaar. Hoe kiezers in Ede zichzelf nog weten te motiveren om het stemhokje keer op keer in te gaan is me een raadsel. En dat er al niet minstens twaalf keer per jaar een opstandige meute bij het gemeentehuis staat om het hele zooitje met pek en veren het dorp uit te jagen verbaast me ook nog steeds. Mij boeit het niet meer, ik maak me liever niet meer druk om die bende corrupt rapalje, het zal mijn tijd wel duren.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *