EEN BLOK AAN HET BEEN…

Ik ben nu zo’n 10 jaar actief op twitter. Zodra ik iemand tegenkom die aangeeft in gemeente Ede te wonen, of waarvan ik het weet, dan voeg ik die graag toe aan de lijst ‘volgend’. Die Edese identiteit is daarbij het enige criterium. Een enkele keer besluit ik een persoon niet meer te volgen. Dat heeft eigenlijk nooit te maken met de inhoud van wat iemand tweet maar wel met het gehanteerde taalgebruik. Kortom, het regelmatig gebruik van vloek/schutting/scheldwoorden betekent voor mij dan ook einde verhaal.

Maar iemand ‘blokkeren’ dat heb ik nog nooit bij de hand gehad. Nu had ik afgelopen week wel de primeur dat iemand mij heeft geblokkeerd! Blijkbaar heb ik het wel heel bont gemaakt. De persoon in kwestie is de nummer 4 op de kieslijst voor Forum voor Democratie. De aanleiding was dat hij zich onlangs onheus benaderd voelde door iemand en daar ook (terecht) uiting aan gaf. Wat schetst mijn verbazing dat hij even later zelf ook in minder fraaie bewoordingen een bepaalde mevrouw weer als heks typeerde.

Ik reageerde: “Onlangs was je nogal verbolgen over bepaalde termen die jou toe werden bedeeld maar zelf kun je er blijkbaar ook wel wat van!” Dat betekende dus einde van de interactie. Hij had al eerder op zijn account melding gemaakt van mijn tweets. Dat doet hij dan door ‘screenshots’ te maken van twitterberichten van mij (en iemand anders) en deze te plaatsen zonder de personen in kwestie te ‘taggen’. Dat genereert lekker veel ‘likes’ en ‘retweets’ door z’n achterban en blijft dus zo gevrijwaard van kritische tegengeluiden.

Een slinkse methode dus om in zijn ‘timeline’ onwelgevallige berichten te voorkomen. Trouwens op het twitteraccount van het Edese forum is men ook zeer terughoudend, lees niet bereid, op vragen en opmerkingen te reageren die niet bevallen. Zeer voor de hand liggend is dan ook hoe men bij het lokale FvD denkt over controversiële uitspraken, gedaan door de 2e kamerfractie in het algemeen en die van Baudet in het bijzonder. Maar de interactie stokt daar. Men heeft blijkbaar niet het fatsoen te reageren.

Dat staat trouwens haaks op de roep van het FvD om meer openheid en transparantie in de politiek te hanteren en dus ook op sociale media. Dan kan het forum nog wel wat leren van de in hun ogen lokale ‘kartelpartijen’. Vrije meningsuiting is meer dan je eigen geluid kunnen laten horen. Het is ook tolerantie van andersdenkenden en er op gepaste wijze juist interactie mee onderhouden! Voor wie dat niet inziet zijn gewoonweg alle kritische tegengeluiden dan ook een enorm blok aan het been…

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *