Edesche Vleeschhouwerij…

Eerst maar eens een stukje geschiedenis. Om bepaalde zaken beter tegen het licht te kunnen houden is het zeker voor columnisten van groot belang de geschiedenis te kennen, en nog belangrijker, zaken en patronen er in te herkennen!

Dus buiten het beschrijven van de actualiteit is het doorspitten van historische bronnen ook een kerntaak van uw schrijvende opiniemakers. U begrijpt, dat in het kader van ‘liefde voor het vak’ dan ook menig column door gedegen monnikenwerk tot stand komt!

1923: Op 7 september van dat jaar kwam het ‘genootschap der Edesche Vleeschhouwers’ in besloten vergadering bijeen in hun statige pand gelegen aan/op de Bergstraat te Ede. Diverse zaken gerelateerd aan de lokale vleesvoorziening stonden op de agenda.

De leden spraken o.a. over de kwantiteit en kwaliteit van de door hen onderhouden levensvoorziening van grote delen van de bevolking. Onder leiding van voorzitter baron Theodoor Dimitri Verhulst vergaderde deze beroepsgroep dan ook langdurig over de te volgen koers.

Een van de besproken punten tijdens deze bijeenkomst was het doorvoeren van een algemene verhoging van de vleesprijs losgekoppeld van de geboden kwaliteit. De leden mogen daarbij de keuring van hun eigen vlees naar eigen inzicht uitvoeren en de prijs standaard met 5 cent per kilogram verhogen.

Toen het voorstel in stemming werd gebracht mocht de notulist dan ook ‘unaniem’ opschrijven. Over andere agendapunten werd daarna nog lang en breed gedebatteerd voordat er overeenstemming kon worden bereikt.

2023:  Op 7 september gaan de leden van de Edese gemeenteraad stemmen over agendapunt BV07 Wijzigingsvoorstel Verordening Ambtelijke Bijstand en Fractieondersteuning Ede. Dat betreft dus het volgende:

Argumenten en alternatieve beleidskeuzes Verhoging subsidiebedrag In de afgelopen jaren is de hoogte van het jaarlijkse subsidiebedrag niet veranderd. Voorgesteld wordt de bedragen nu als volgt te verhogen. Het vaste jaarlijkse bedrag voor een fractie gaat van € 2.500,- naar € 3.000,-. Het extra bedrag per raadslid van de fractie gaat van € 700,- naar € 800,-.

Dat zal wel eens 39 stemmen voor / 0 stemmen tegen kunnen worden lijkt mij. Het blijft een vreemd fenomeen om over vergoedingen en subsidies te mogen beslissen die rechtstreeks betrekking op jezelf hebben.

De ‘politieke vleeschhouwer’ dus die zijn eigen product keurt en altijd ziet dat het van uitstekende kwaliteit is. Waarbij natuurlijk een prijsverhoging gerechtvaardigd is. Of zal er wellicht nog een dissidente stem klinken omdat het om diverse redenen toch niet zo goed aanvoelt?

1 thought on “Edesche Vleeschhouwerij…

  1. De slager keurt zijn eigen vlees en zijn eigen inkomsten?
    De kwaliteit van het raadswerk wordt beoordeeld door de kiezer, niet door de gemeenteraad, al zullen de leden er zelf van overtuigd zijn dat zij het fantastisch doen.
    Over de subsdies die zij zichzelf toekennen: wie zou dat anders moeten doen? Ook hier kan de kiezer – als iedereen het allang vergeten is, dat wel – over oordelen.
    Die vergoedingen lijken mij overigens niet buitensporig. Al had ik wel graag geweten hoe lang ze al niet aangepast zijn.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *