Handhaven!

Het Warmtebedrijf zit in de hoek waar de klappen vallen. En dat is niet zomaar. Een storing hier, een boete daar, het maakt het Warmtebedrijf allemaal niet zoveel uit zolang de euro’s maar binnenrollen. Die boetes worden wel weer verwerkt in het tarief.

Dan heb je gelukkig ook nog de wet. In Ede wordt daar op toegezien door de Omgevingsdienst de Vallei (ODDV) en door de Provincie. De wet schrijft voor dat je geen activiteiten mag ontplooien als daar geen vergunning voor is maar ook daar doet Warmtebedrijf Ede niet moeilijk over. Het Warmtebedrijf kreeg voor de biomassacentrales aan de Dwarsweg een vergunning voor twee ketels van 4,4 megawatt.

Het Warmtebedrijf zette daar één ketel neer van 4,4 megawatt en verving de andere door een ketel van 8,45 megawatt. Dat mag niet zonder vergunning. Ik belde met de provincie, de ODDV en met een jurist. Of dat zo maar mag. Nee, dat mag niet maar er loopt inmiddels een vergunningsverzoek om die situatie te legaliseren. En zolang die procedure loopt wordt er niet gehandhaafd.

Vorige maand schoot ineens een vergunningsaanvraag voorbij. Eentje die drie weken na het besluit van het college en vlak voor kerst er snel even doorheen moest worden gejast. Het ging om een aanvraag voor een verbouwing om een derde ketel te plaatsen. Alhoewel er helemaal nog geen vergunning was onder de Wet natuurbescherming deed het college niet moeilijk en verleende die vergunning.

Waarom? Omdat dat gebouw er al lang stond. Handig hoor, eerst ketels plaatsen en verbouwen en pas daarna een vergunning aanvragen. Moet je als particulier eens proberen maar we kennen inmiddels de liefde van het college voor het Warmtebedrijf.

Ik weer bellen met de ODDV. Ja, die ketel staat er al en is al in gebruik. Ik zeg: er is nog geen vergunning. Zij zeggen: dat is voor de provincie. Ik de provincie bellen: zijn jullie daar al een keer wezen kijken? Nee hoor, daar hebben we geen tijd voor, druk, druk, druk, personeelstekort, blablabla.

Ik besloot te wachten totdat die vergunning onder de Wet natuurbescherming er was maar dat duurde lang. Bellen met de provincie dus. “Er zijn zienswijzen binnengekomen op die aanvraag dus daarom duurt het wat langer”.

Vandaag liep ik Johan Vollenbroek van MOB tegen het digitale lijf. Of hij soms een zienswijze had ingediend tegen die aanvraag voor een nieuwe Natuurvergunning voor het Warmtebedrijf? Dat had hij niet maar toen ik hem die aanvraag opstuurde liet hij er geen gras over groeien: een verzoek tot handhaving bij de provincie! Snel stoppen dus met die verbranding.

En zo is dat.

Je kunt als gemeente Ede wel alles doen om Warmtebedrijf een monopoliepositie te bezorgen, je kunt straten voor ze openbreken zodat ze hun leidingen kunnen leggen, je kunt je eigen biomassa te goedkoop verkopen maar het houdt een keer op. Tot hier en niet verder, hopen we dan maar.

Het wordt tijd dat Warmtebedrijf zich aan de wet gaat houden, net zoals iedere andere Edenaar dat moet doen. Het wordt ook tijd dat er duidelijkheid komt over alles wat in die ovens verdwijnt en wat er uit die schoorstenen komt.    

Je zou denken dat we daar een college van burgemeester en wethouders voor hebben maar die laten het al jaren zitten en constateren dat de lucht hier in Ede totaal verziekt is. Hoe zou dat toch komen?

Van het college moeten we het dus niet hebben. Veel succes Johan Vollenbroek!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *