Whitewashing

Een paar jaar geleden werd er al getest. Helikopters die enorme zakken met kalk dumpten op het Ginkelse Gras. Heel natuurlijk, maar niet heus, maar wel goed blijkt uit de laatste onderzoeksresultaten. De grond is minder verzuurd (wat dat betreft kan ik ook wel wat kalk gebruiken) en jonge vogeltjes hoeven niet direct naar de gipsmeester om hun gebroken pootjes te laten spalken.

Het resultaat is zelfs zo goed dat de gemeente Ede het hele Edese bos en de Ginkel een kalkdouche wil geven. Dat moesten we dan maar doen. Maar een beetje droevig is het wel. Dat het nodig is bedoel ik dan.

Dat die grond totaal verzuurd is komt door de uitstoot van stikstof heb ik me laten vertellen. En stikstof komt weer uit alles wat leeft. Mensen dus. Ik schijn ook schuldig te zijn. Iedere dag komt er zo’n 30 gram stikstof uit mij (ik zal niet vertellen hoe dat gebeurt). Samen met die 119.999 andere Edenaren produceer ik zo’n 3.600 kilo stikstof per dag en als de wind dan een beetje ongunstig staat, ploft dat zo neer op de Ginkel.

Die vijf miljoen kippen in onze gemeente, die de hele dag niks anders doen stikstof en eieren produceren, helpen ook niet mee, net als die 100.000 varkens en koeien die misschien dan wel geen eieren produceren maar wel ongeveer hetzelfde doen als kippen: eten, schijten en dus stikstof maken.

Vervolgens moet er dan weer zo’n helikopter komen die daar tonnen schelpengruis overheen gooit zodat we met z’n allen op zondagmiddag weer tussen de paarse heide kunnen fietsen. We zijn dus al zover dat je met helikopters de natuur moet redden.

Je kunt ook luisteren naar de Ginkelse Heide. Die praat, heel zachtjes, tegen ons en zegt dat de rek er uit is. Genoeg is genoeg. Er zijn teveel mensen, kippen, varkens en koeien. De grenzen van de groei zijn wel bereikt. Dat zegt de Ginkelse hei en dat zegt het Edese bos.

Ze zeggen niet dat alle fiets- en wandelpaden moeten worden afgesloten. Ze zeggen ook niet dat ze graag ieder jaar willen worden bedolven onder kilo’s kalk. Dat heeft namelijk weinig zin als je de oorzaak niet wegneemt.

Het heeft weinig zin om te besluiten helikopters de lucht in te sturen voor een kalkdouche om vijf minuten later weer een vergunning te verstrekken voor weer een grote kalverstal of kippenfarm. Die groei van Ede, die sommige politici graag willen, heeft gevolgen voor de bossen. En die bossen hebben het al zo moeilijk met de biomassacentrales die klaar staan om de laatste boom van Ede te verbranden om zo de aandeelhouders meer dividend uit te kunnen keren.

Er zijn grenzen aan de groei. En die zijn bereikt als je het meest vervuilende vervoersmiddel ter wereld, de helikopter, de lucht instuurt om gemalen schelpen uit Zeeland uit te strooien. Het is eigenlijk totale waanzin, bedacht door mensen die niet tegen de verstedelijking van de Veluwe durven te stemmen en nog steeds geloven in idiote teksten als “meer landschap, meer stad”. Die met droge ogen durven te zeggen dat meer Vinexwijken en bungalowparken helemaal niet ten koste gaan van waarom die mensen hier zo graag willen wonen.

Zo’n helikopter is dus gewoon greenwashing. Maar dan white.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *