Mediamagnaat

Als lokale mediamagnaat kijk ik natuurlijk ook altijd wat de concurrentie doet. Daar hoef je niet lang naar te zoeken, die valt gewoon op de mat: de EdeStad, de enige krant die onze gemeente nog rijk is. Even bladeren en daar zie ik de column van René Verhulst. Een tweewekelijkse rubriek over zaken die hem als burgemeester bezighouden. Een column van de burgemeester dus. Nog even verder bladeren en ik komt terecht in een apart katern; zes pagina’s gemeentenieuws. Dit word gevolgd door een paginagrote ingezonden brief. Van de burgemeester. Nog wat verder bladeren en ik zie een eindjaarsinterview. Dit keer met…de burgemeester!

Wat een businessmodel….De gemeente Ede koopt zes reclamepagina’s aan en levert ook nog eens 2,5 pagina kopij aan. Dat wil ik ook wel voor www.ededorp.nl. Dan kan ik ook eens een flesje wijn kopen voor die arme sloebers die wekelijks hun prachtcolumns aanleveren. Voor nop.

Nou had ik vorig jaar al eens aan de burgemeester gevraagd of ik zijn columns ook op deze prachtsite mocht plaatsen. Dat mocht niet. Iets met anonimiteit van onze columnisten. Nou staat er onder de artikelen van EdeStad ook nooit een auteur maar ik heb het er toen maar bij gelaten.

Ik heb vandaag ook eens op de site van EdeStad gekeken. Een filmpje. Van de burgemeester dit keer waarin hij zegt dat hij heel trots op mij is (en de rest van Ede ook trouwens). Even scrollen en we zien weer een filmpje van de burgemeester waarin hij mij (en de rest van Ede ook trouwens maar ik voel dat het vooral naar mij is gericht) een hele fijne Kerst toewenst.

En weet je wat? Ik gun dat EdeStad! Ik gun ze die gratis content en verkoop van reclamepagina’s omdat ik hoop dat ze nog heel lang hun papieren editie door mijn brievenbus heen persen. Je kunt je afvragen hoe kritisch journalisten van de EdeStad nog durven te zijn op zo’n grote adverteerder maar het geld maakt een hoop goed voor een noodlijdende krant.

Maar ik wil dat geld ook.

Ik wel met ededorp.nl ook wel reclames verkopen naast het hoofd van de burgemeester. Ik wil met deze site ook graag extra bezoekers scoren omdat de burgemeester van Ede iedereen vrolijke feestdagen toewenst.

Even vragen dus of ik die pagina’s met gemeentenieuws ook mag publiceren en of de gemeente mij op hetzelfde moment als de EdeStad ze ontvangt ze ook even naar mij wil mailen. Ik kreeg een mailtje terug met de volgende mededeling: “Dit wordt niet naar iemand gemaild”.

Oooohhh…Maar daar gaat het juist om.

Met zijn exclusieve optredens voor BDU staat de concurrentie met lege handen. Dat voelt niet eerlijk en dat is het ook niet. Dat is een vorm van staatssteun. Nou zou je kunnen zeggen dat René Verhulst zelf wel uitmaakt waar hij wel en niet in en op wil staan. Dat klopt. René Verhulst mag dat. Maar als René Verhulst als burgemeester naar buiten treedt dan mag hij geen onderscheid maken tussen media.

Iedereen heeft recht op de informatie van het gemeentebestuur. Iedereen. En op hetzelfde moment. Want we willen wel voorkomen dat het ene medium voordeeltjes krijgt van het college in ruil voor geld, interviews of informatie die anderen niet krijgen.

Dus beste burgemeester en communicatiemedewerkers van de gemeente Ede: mijn mailbox staat altijd voor u open!

En mijn bankrekening ook trouwens.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *