Lagere tarieven?

De nieuwe tarieven van het Warmtebedrijf staan online. Spannend. De gasprijs is sinds begin dit jaar ongeveer gehalveerd dus dat belooft een lagere rekening want die prijzen van Warmtebedrijf zijn gekoppeld aan de gasprijzen. En goed nieuws van het Warmtebedrijf: de prijzen zijn gedaald!

Zeggen ze.

Maar dat is niet zo. In 2023 kreeg iedere aansluiting nog een korting van € 50,- maar Warmtebedrijf heeft die korting maar even uit de berekening gehouden. Voor een gemiddelde gebruiker stijgt de energieprijs met 1,75%, in plaats van een daling met bijna 1%. Een foutje zullen we maar zeggen?!

Aan de andere kant valt 1,75% nog mee als je naar de stijging kijkt vanaf 2021. Toen betaalde een gemiddelde gebruiker 101 euro per maand en dat gaat in 2024 naar ruim 157 per maand. Bijna 55% duurder dus. Zijn de bomen die de gemeente Ede aan het Warmtebedrijf verpatst ineens 55% duurder geworden? Dat weten we niet want dat is tot staatsgeheim verklaard door de gemeente Ede.

Misschien heeft Warmtebedrijf ook wel te kampen met die hoge gasprijs (die dus sinds januari is gehalveerd). Zo gebruikte de centrale aan de Dwarsweg in 2019 bijna 650.000 kuub gas. Dat is dus voor één centrale. Gek, voor een bedrijf dat altijd roept dat hout stoken zoveel duurzamer is dan gasverbruik.  

In dit tempo van prijsstijgingen betaal je over een paar jaar dus zo’n 300 euro per maand voor warmte. Daar komt elektra nog bij. Aan wie heb je dat te danken? Niet aan het Warmtebedrijf. Want als Vattenfall haar tarieven verdubbelt dan kun je overstappen naar een andere leverancier maar dat gaat bij Warmtebedrijf niet lukken.

Dankzij de Edese politiek is Warmtebedrijf een monopolist. Gebruikers van Warmtebedrijf kunnen niet kiezen. En daar moet je nu voor bloeden. Er is werkelijk niemand die nog begrijpt waarom Warmtebedrijf in zo’n riante positie is gemanoeuvreerd. Warmtebedrijf overtreedt gewoon de regels van de Natuurvergunning door veel grotere ketels te installeren aan de Dwarsweg dan de vergunning toestaat en wat krijg je dan? Geen boete maar een lachende wethouder die komt poseren voor je jubileumkrantje.

Wat krijg je al je jarenlang fijnstof over Ede uitspuugt? Een subsidie en een strategische samenwerkingsovereenkomst met de gemeente Ede. Om één en ander recht te praten wordt het verbranden van bomen nu een transitiebrandstof genoemd. Want over een aantal jaar komt de warmte van het grondwater, geothermie. Dat dit grondwater nog even moet worden bijverwarmd, misschien wel met een biomassacentrale, wordt er niet bij verteld.

Hoe lang die transitie gaat duren wordt ook nooit gezegd. Dat kan wel een jaar of 15 zijn maar misschien komt het eerder, als alle bomen op zijn. Tot die tijd ben je overgeleverd aan de grillen van de Edese gemeenteraad, die het Warmtebedrijf in de fluwelen zetel van een monopolist heeft gehesen

Een gemeenteraad overigens, waarvan ik mij afvraag hoeveel raadsleden zelf een aansluiting hebben op het Warmtebedrijf. Het zou mij verbazen als dat meer dan een kwart is. En die beslissen dus dat de inwoners die wonen in de kern van Ede zich moeten storten in de armen van het Warmtebedrijf.

Zo werkt dus de democratie.

1 thought on “Lagere tarieven?

  1. Ik citeer: “Een gemeenteraad overigens, waarvan ik mij afvraag hoeveel raadsleden zelf een aansluiting hebben op het Warmtebedrijf. Het zou mij verbazen als dat meer dan een kwart is. En die beslissen dus dat de inwoners die wonen in de kern van Ede zich moeten storten in de armen van het Warmtebedrijf. Zo werkt dus de democratie.”

    Of de democatie in Ede echt werkt, is zeer de vraag. Waarschijnlijk nauwelijks, maar dat heeft met heel andere dingen te maken dan met het aantal raadsleden dat op Warmtebedrijf is aangesloten.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *