Dit is de toekomst!

Vliegende auto’s, de kolonie nieuw Ede op Mars, Thorium reactoren, wereldvrede? Nee, daar ging deze uitspraak van onze burgermeester niet over. De toekomst is een vuurwerkshow.

Onze burgermeester voorspelt dat er op minder plekken vuurwerk afgestoken zal mogen/gaan worden en grote gezamenlijke vuurwerkshows de taak van het consumentenvuurwerk steeds meer gaan overnemen. Dit alles rondom de spectaculaire vuurwerkshow waarmee Ede 2019 indook aldus de EdeStad. “De professionele show op het Enkaterrein werd vanaf twaalf uur middernacht door enkele honderden toeschouwers met bewondering bekeken.” “Ook de gemeente Ede droeg financieel bij.”

Nu ben ik zelf nooit zo voor een vuurwerkverbod geweest, hoe prachtig is het om precies om middernacht met je vrienden/ familie de staat op te gaan en het nieuwjaar daar in te luiden met wat vuurwerk en gezelligheid. Hoe naar is het als de overheid zegt dat je dingen niet meer mag, helemaal als het een gekoesterde traditie is. Maar ondertussen begin ik de voorstanders van het verbod steeds meer te begrijpen. Niet omdat dieren bang zijn. (Een simpelere oplossing daarvoor is een huisdierenverbod – is ook goed voor het milieu.) Maar al die ongelukken (ik weet, we kunnen niet alles verbieden waar ongelukken bij voorkomen) en de enorme schade en de overlast zijn toch best overtuigend. Naar mijn idee komt dit met name door vuurwerkgebruik op momenten die niet mogen, maar gezien handhaving weinig lijkt op te leveren snap ik dat steeds meer mensen een verbod willen uitproberen.

Toch blijft het ergens haken. De overheid die voor vuurwerkshows gaat zorgen omdat individuele burgers blijkbaar de verantwoordelijkheid niet aan kunnen. Dit net rond de tijd dat de Gemeente Ede een dik compliment krijgt voor tegenovergesteld beleid. Onze wethouder legt het uit. Niet ambtenaren laten bedenken wat ze denken dat de mensen nodig hebben, maar mensen zelf zaken laten organiseren. Zo’n groot succes dat de ANBO Ede in het zonnetje zet met een pluim voor deze aanpak. Een zeer terechte pluim denk ik, prachtig beleid in de eenvoud en effectiviteit.  Oprecht genieten van een overheid die verantwoordelijkheid terug legt in de handen van de burger. Samen kunnen we meer! Subsidiariteit is de mooiste tijd van je leven. Zoiets.

Maar goed, de toekomst. We houden onze politici in de gaten. We denken en doen met ze mee. En we zien wel hoe de toekomst er uit ziet. Persoonlijk vind ik in ieder geval prachtig dat we -in ons mooie democratische bestel– deze samen vorm mogen geven. Nationaal en lokaal. En of we dan eindelijk dat huisdierenverbod –euh- ik bedoel vuurwerkverbod krijgen dat bepalen we lekker samen.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *