83% Edenaren tegen vuurwerkverbod

Zwarte Piet is vandaag pas aangekomen in Ede. Toch leek het alsof Sinterklaas hier al flink actief was deze week. Gisteren kreeg Regio Food Valley bijvoorbeeld 20 miljoen van onze regering om onder andere het World Food Center in Ede tot een succes in te maken. De Edese basisschool De Vuurvogel krijgt 3,5 miljoen om gasloos te gaan verwarmen. En ook de tegenstanders van vuurwerk in Ede kregen een vervroegd Sinterklaascadeautje.

Deze tweet van Christenunie raadslid Niek van den Brink viel me op. 50% van Ede voor een vuurwerkverbod, het leek me zoveel. Blijkbaar was dit onderzoek de schuld van GroenLinks en fractievoorzitter Ellen Out van Groen Links is blij dat Oud & Nieuw weer een feestje kan worden.

Blijkbaar is het nu geen feestje omdat we ‘nog?’ vuurwerk mogen afsteken. Nu heb ik zelf niet eens zoveel met vuurwerk. Mijn ouders vonden het geldverspilling en hadden rond Oud & Nieuw een effectieve opvoedingstactiek om hun kinderen hetzelfde mee te geven. “Willen jullie dit jaar vuurwerk afsteken of een cadeau uitzoeken?Lego won ieder jaar. Maar ik heb ook niet zoveel met een vuuwerkverbod. Dat de helft van Ede voor een verbod zou zijn vond ik maf. Een retweet van GroenLinks erbij maakte me argwanend. (Misschien herinneren jullie nog hoe GroenLinks omging met de cijfers rondom de uitslag van het Edese referendum van de koopzondag.)

Tijd dus om het artikel waar de tweet van Niek naar wijst eens te bestuderen. Het artikel uit de Edese Post beschrijft dat de gemeente Ede heeft onderzocht wat de inwoners van vuurwerk vinden. Heel eerlijk schrijven ze er bij dat het panel geen afspiegeling is van de Edese bevolking. Wat heb je er dan aan, vraag ik me af. Daarom heb ik zelf ook maar even een niet representatief onderzoek gehouden onder mijn 652 instagramvolgers. Van alle Edenaren die reageerden was 83% tegen een vuurwerkverbod. Leuke titel, maar verder ook niet echt nuttig.

Maar goed, het vuurwerkverbod in Ede. Goed idee? Tijdens de jaarwisseling raakten er vorig jaar 434 mensen gewond door vuurwerk. Met dat cijfer in je achterhoofd is verbieden logisch. Hoewel, diezelfde nacht kwamen er 473 gewonden binnen door ernstig alcoholmisbruik. Meteen ook maar een Edes alcoholverbod invoeren? De 434 vuurwerkgewonden kwamen naast de 121.000 sportgewonden van vorig jaar te liggen. Sportverbod doen in Ede?

Stiekem denk ik dat de ergernis rondom vuurwerk niet komt door de jaarwisseling zelf maar vooral doordat je al weken vooraf (over)last hebt van vuurwerk. Mijn gok is dat als de handhaving en controle op illegaal vuurwerk beter zou zijn de meeste mensen iedereen hun pleziertje tijdens de jaarwisseling wel gunnen. Misschien ook niet en zal ook de vuurwerktraditie verdwijnen. Een representatief onderzoek onder Edese inwoners kan misschien meer licht op deze zaak schijnen.

 

Meepraten en meedoen? Hier opgeven voor Edese steekproeven en onderzoeken in de toekomst.

 

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.