Vuurwerktax

Er komen weer verkiezingen aan en dan weet je het: populisme. Nou is dat nogal een breed begrip, dat populisme. Er wordt al snel gewezen naar de PVV en naar het FvD maar er waait een populistische wind door veel partijen. Een staaltje populisme dit keer bij het CDA, dat zich bij monde van 2e Kamerlid Chris van Dam uitsprak tegen een algemeen vuurwerkverbod. Dan kun je er gewoon bijvertellen dat je tegen zo’n verbod bent omdat heel veel mensen plezier schijnen te beleven aan vuurwerk. Dat die mensen kiezers zijn en dat je als partij niet verder wilt zakken in het aantal zetels omdat je dan niet meer bestaat.

Dat zou eerlijk zijn.

Maar nee, dat er eerlijk bij vertellen doe je natuurlijk niet. Je zoekt en je denkt en je kreunt er uiteindelijk uit dat een vuurwerkverbod niet te handhaven is. Dat is een schoolvoorbeeld van een zwaktebod. Er zijn wel meer zaken niet te handhaven maar daar doet het CDA nooit zo moeilijk over.

Snelheidsbeperkingen in het verkeer zijn ook niet te handhaven. Dat leid ik af aan het aantal bekeuringen dat jaarlijks wordt uitgeschreven maar wel de schatkist spekt.
Het verbod op het kweken van wiet is ook niet te handhaven maar ook daar bestaan regels voor. Zo kan ik nog wel even doorgaan. Massaal worden regels overtreden die je doen afvragen of die regels wel zin hebben. Maar dat hebben ze wel.

Ik denk graag mee met het CDA, de partij die zijn macht snel en zeker ziet afkalven en de laatste jaren niet verder komt dan het afleveren van een paar schoothondjes voor de VVD.

Ik zeg: de vuurwerktax. Of marketingtechnisch iets beter: de sterretjesbelasting.

Op sigaretten, drank, brandstof en andere dingen die het leven misschien leuk maar een stuk korter maken wordt accijns geheven. Het schijnt dat er van de € 1,50 voor een liter benzine er 75% naar de overheid gaat. Van iedere sigaret die je opsteekt gaat er een kwartje naar de staat. Neem je er een paar biertjes bij dan breng je nog eens een euro naar Mark Rutte.

Voor iedere vuurpijl die wordt afgestoken ontvangt het Rijk niets maar dat kan dus anders. Dit jaar wordt er weer voor zo’n 70 miljoen weg geknald in Nederland.

Dat bedrag moet omhoog!

Op naar de 500 miljoen! Waarvan dan wel 430 miljoen accijns is. Van die accijns kunnen we dan mooi al die politie-agenten betalen die extra moeten werken met de jaarwisseling. Of we kunnen die chirurgen betalen die jaarlijks aan de bak moeten om vuurpijlen uit al die kinderoogjes te peuteren. Of de mensen van de gemeente die alle troep moeten opruimen omdat we het heel normaal vinden om al die rotzooi gewoon op straat te laten liggen.

Of zou het zo kunnen zijn dat mensen zich wel drie keer bedenken voor ze een rotje afschieten als dat rotje ineens 5 euro kost? Dat die vuurpijl van € 55 misschien toch iets te duur is? Dat zou zo maar een bijkomend voordeel kunnen zijn.

De vervuiler betaalt in Nederland, laten we die lijn eens doortrekken. Geen verbod op vuurwerk maar een eerlijk prijs. Een prijs die je moet betalen voor luchtvervuiling, rotzooi, geluidsoverlast en gezondheidsschade.

Fijne en gezonde jaarwisseling, ook voor het CDA.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *