Ededorpfactcheck

Pleuren we dan alles zomaar op het internet? Echt niet! Alles wordt hier gecontroleerd. Gefactcheckt heet dat tegenwoordig. Soms zit het Ededorpfactcheckteam er naast. Zo dachten ze dat iedereen wel zou snappen dat de column van Jos van der Panne over wandelen met wolven satire was.

Helaas. Het werd gelezen door 30.000 mensen maar een aantal snapten de satire niet.

Voor publicatie van de column van Astrid Wagenaar over de gevaarlijke rotonde op de Tooroplaan installeerde ons team zich op een strategische locatie om de situatie te overzien. Horrorverhalen over bijna-ongelukken en veel vrijwilligers in het team voor een EHBO-cursus. Check!

We dachten Mo op een typefout te hebben betrapt in de uitgewerkte notulen van de raadsvergadering over de gemeentelijke donatie aan Albert Heijn in Bennekom. Daar stond ‘de vereniging Oud-Ede’ terwijl het waarschijnlijk om de vereniging Oud-Bennekom zou gaan. Mis. In zijn briljante bijdrage zei de wethouder inderdaad Oud-Ede. Een verspreking waarschijnlijk want wat heeft Oud-Ede te maken met de parkeergarage van Albert Heijn in Bennekom? Niets.

Toch maar even verder gecheckt, want checken, ja, dat is zeg maar helemaal ons ding!

De vereniging Oud-Bennekom is, in het kader van burgerparticipatie, wel gevraagd naar hun mening maar bleken helemaal geen voorstander van die verbouwing. In zijn briljante speech vergat de wethouder dat te vermelden. Ook in de startnotitie van het project lijkt het alsof heel Oud-Bennekom voorstander is van de sloop van de gevels en het bouwen van een betonnen complex van drie verdiepingen hoog maar dat ligt wat anders. Het weerhield de coalitiepartijen er niet van massaal te stemmen voor het verkopen van een parkeerterrein ter waarde van 1 miljoen euro voor een symbolisch bedrag van 1 euro.

Creatief omgaan met burgerparticipatie dus.

Ook mijn eigen stukkie over het nieuwe natuurgebied Nergena, met daarop duizenden zonnepanelen, werd gecheckt. Misschien dat ik onbewust te enthousiast was over de bloemetjes, bijtjes en schaapjes die zich massaal zouden vestigen onder de zonnepanelen die op twee meter hoogte worden neergezet.

Even dacht ik bij de exploitant een intrinsiek gevoel van natuurliefde te ontwaren. Een innerlijke drang om het mooie wat onze regio biedt te bewaren en te combineren met duurzaam opwekken van energie. Met een heus onderzoek van de WUR.

Dat dacht ik.

Totdat het Ededorpfactcheckteam mij deze publicatie onder mijn neus schoof. Doen alsof jouw zonneveld nog gewoon een agrarisch perceel is levert je dus een besparing van de onroerendgoedbelasting van 66% op. Schop een paar schapen onder die zonnepanelen en de gemeente kan met droge ogen doen alsof het een weiland is en dus valt onder de cultuurgrondvrijstelling.

Wat jammer dat er niemand in de gemeenteraad zit die dit soort informatie met de voltallige raad kan delen, want die paar schapen leveren LC Energy over de hele looptijd dus bakken met geld op. Bakken met geld die de gemeente Ede dus misloopt. Een verkapte subsidie dus. Die schapen lopen er dus niet voor de biodiversiteit maar voor keiharde cash. Ik ben een illusie armer.

Ja, zo zijn onze medewerkers van de afdeling Factchecking de hele dag druk. De conclusie? Fakenews komt voornamelijk van de Bergstraat. EdeDorp blijft checken!

Foto: Heidi Kolbeck-Urlacher via https://www.flickr.com/photos/agrisolarclearinghouse/51765669448 Licentie: https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/ Geen wijzigingen aangebracht.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *