Wandelen met de wolf, een nieuwe attractie bij Park Hoge Veluwe

In 2023 biedt Nationaal Park Hoge Veluwe een nieuwe spectaculaire attractie aan: Wandelen met de wolf. In navolging van populaire attracties als ‘Wandelen met een ezel’ kunnen bezoekers van het Park straks een wolf huren om daarmee door het Nationaal Park te wandelen. Over dit toch wel opmerkelijke bericht melden bronnen vanuit het Park dat er een totale omslag in het denken van het Park is gekomen. “We denken met betrekking tot de wolf niet langer in problemen, maar in kansen en mogelijkheden, want ook aan de wolf kun je verdienen,” aldus een betrouwbare bron.

Ter voorbereiding van de attractie, die rond Pasen 2023 van start moet gaan, zijn de wolven op dit moment nog in training. Ze volgen daarbij een intensief programma dat hen volledig mak moet maken. Daartoe worden de wolven elke dag drie maal gevoerd in hoeveelheden die elk honger gevoel bij hen weg moet nemen. Om ze ook te laten wennen aan fotograferende mensen worden ze tijdens het voeren omsingeld door mensen met fototoestellen.

Het is niet de bedoeling dat mensen tijdens de wandeling van de paden afwijken en met hun wolf dwars door de bossen en heidevelden van het Park gaan wandelen, is ons medegedeeld. Om te voorkomen dat dat gebeurt, en om te besparen op de handhaving van het Park, worden de wolven getraind in het op de paden houden van mensen. Onderdelen van de training zijn daarvoor afgekeken van de training van hulphonden, meldt een medewerker. “Maar het zou te ver voeren om te zeggen dat we hulpwolven aan het opleiden zijn.”

Omdat het niet uitgesloten is dat de wandelwolf tijdens de wandeling toch honger krijgt, krijgt elke bezoeker die een wolf huurt, een zakje proviand voor de wolf mee. Dit zal vooral bestaan uit blikjes moeflonvlees. Wolven en proviand zullen af te halen zijn bij het bezoekerscentrum van het Park.

Als de attractie bij het publiek aanslaat denkt het Park nog over nieuwe mogelijkheden die de wolf biedt. Gedacht wordt aan een workshop ‘Dansen met de wolf.’ Om het personeel hiervoor te trainen is er al contact gelegd met de bekende Amerikaanse acteur Kevin Costner, zoals bekend een specialist op het gebied van dansen met wolven.

Een ander wolvenidee dat de ronde doet in het Park is een workshop ‘Samen met een wolf springen over het hek van het ecoduct.’ “Dat wordt nog wel een dingetje,” aldus onze zegsman, “want het lijkt er nog niet op dat onze wolven in staat zijn zo hoog te springen.” Een alternatief zou daarom kunnen zijn een workshop ‘Samen met de wolf rennen over het ecoduct’. Het hek op het ecoduct zou dan wel weggehaald moeten worden. De vereniging Natuurmonumenten heeft al laten weten aan zo’n workshop mee te willen werken. Binnen de directie van het Park klinken echter nog enige aarzelingen over deze samenwerking.

Dat is dus even afwachten. Maar los daarvan kunnen we wel concluderen dat 2023 een interessant wolvenjaar wordt op het Nationaal Park. We kijken er naar uit.

Foto: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Mav1.jpg

54 thoughts on “Wandelen met de wolf, een nieuwe attractie bij Park Hoge Veluwe

 1. Ik mag toch hopen dat dit een grap is ja …..
  Massa hysterie om niks .
  Die beesten horen in het wild! En wij mensen moeten ze lekker met rust laten.. ipv paintballen op die beesten om te kijken of het ze afschrikt …… Donder op zeg!
  Blijf uit de natuur waar beesten horen!
  En gebruik ze niet als attractie.
  Janken om schapen en kippen,maar wel in de supermarkt je vlees halen …? Wat mensen die dieren aan doen met de bio industrie is duizend maal erger als een wolf… Dat noem je de natuur !

  1. Omg.. natuurlijk is het een ‘grap’.. ofwel satire.
   Massa hysterie.. heb je dat bedacht vanachter je scherm ergens drie hoog achter??
   Als je zelf weide dieren hebt praat je toch net even iets anders kan ik je in fluisteren.

   Mijn ezeltjes hoeven geen lokaas voor jouw wolf te worden!
   Dan ga je er zelf maar lopen met je pluizige fifi.

 2. Wat een idioot plan. Een wolf hoort niet gedomisticeerd te worden. Een wolf is geen attractie. Laat het gewoon met rust en het leven leiden zoals het hoort. Door de bemoeienis van de mens gaat het vaak alleen maar slecht aflopen.

 3. Jaren koop ik ieder jaar een jaarkaart, samen met mij man.
  Maar als er zulke rare dingen gaan gebeuren daar, op ons geliefde park, dan zie je ons daar volgend jaar niet meer.
  JAMMER!!!

 4. Dit gaat echt te ver, wie heeft dit domme idee verzonnen? Wolven horen in de natuur thuis en zijn niet gemaakt om als vermaakartikel te dienen. Echt géén goed woord voor de bedenker

 5. Hallo,ik vind het jammer dat mensen de natuur niet rust kunnen laten.
  Laat gewoon de wolven in het wild leven.Daar horen ze! Groetjes Wies😇🐈

 6. Hopelijk is dit een grap.
  Als dit serieus bedacht is door de directie van de Hoge Veluwe dan zijn ze ver van het “padje af”!
  Sluiten die toko, alleen nog bestemd voor dieren, zodat ze op hun eigen natuurlijke wijze kunnen leven. Zonder inmenging van…… ja, hoe zullen we deze soort eens noemen. Ik heb er geen woorden voor!

 7. Als jagerscombinatie waren wij dit weekend uitgenodigd om te komen proefwandelen. Jagers kennen de natuur als geen ander en daarom was dit een wederzijdse win-win situatie.

  De dag begon goed, met een uitgebreide introductie aan twee van de wandelwolven. Ondanks dat de training pas begonnen is, kun je al merken dat de wolven al veel meer ‘honderig’ aanvoelen (dat voelen wij jagers gewoon goed aan). We hebben ook meteen geleerd dat ze er nog niet aan toe zijn om geaaid te worden, haha! Met Henk’s arm gaat het al veel beter, de doktoren zeggen dat hij alle functionaliteiten weer terug gaat krijgen.

  Het natuurgebied is prachtig en de proefwandeling zeker geslaagd. Wij raden dit zeker aan voor alle geïnteresseerden!

  Groet, Martijn

  PS Het bestuur zou nog bij ons terugkomen over de vergoeding voor het verlies van Fifi. Al enig nieuws hierover?

 8. Beste Martijn,

  Wat fijn om te horen dat jullie zo genoten hebben van de proefwandeling. Ook voor ons was dit een leerzaam moment. Dat het met Henk’s arm goed komt, hadden we uiteraard al voorspeld. Onze wolven trainen we, zoals je hebt kunnen zien, ook op het niet doorbijten en loslaten op commando. Voor wat betreft het incident met Fifi, hebben wij helaas moeten concluderen dat de eigenaar Fifi niet goed onder appèl had en daardoor zelf aansprakelijk is voor enige schade.

  Met vriendelijke groet,

  Het Bestuur

 9. Wat een goed idee. Momenteel heb ik begrepen dat de plannen om zebrapaarden te trainen en af te richten om te gaan liggen op de wandelpaden ook succesvol zijn. Dit gaat de wandelaars met de Wolf een veilige oversteekplaats bieden.

 10. Eindelijk: de polderwolf

  Disneyland Otterlo
  Nu nog de drie biggetjes in de kookketel en Wolfje om ze te bevrijden van de boze Midas.

  Kan ik al wolvenbrokken kopen bij de ingang?
  En echte namaak roodkapjes?
  Ha Ha!

 11. Ik was als kritisch waarnemer van K.U. L. (Kanis Upius Liberte) uitgenodigd om bij het proefwandelen aanwezig te zijn.
  Ik was blij verrast om te zien dat de wolven zo relaxed waren.
  Vooral het grote mannetje Bor luisterde opvallend goed naar zijn naam! Had weilen Fifi een voorbeeld aan moeten nemen!
  Ga zo door!!!

 12. tijd dat er wolfen griep komt dan alle wolfen ruimen in een omtrek van 3 km zijn we meteen van dat beest af binnen de hekken

 13. Oh mijn god ,dat sommige mensen gewoon maar niet begrijpen dat dit satire is…
  Ik kwam niet meer bij van het lachen, wat een geweldig stuk!

 14. Te belachelijk voor woorden en wanneer een wolf aan een lijn opeens aanvalt dan wordt hij afgeschoten want dan is hij toch een roofdier.

 15. Prachtig verhaal
  Reactie daarop zeer divers.
  Wolven zijn niet welkom op de hoge veluwe. Komt het moeflon schaap in gevaar
  Die dus echt is ingevoerd en hier absoluut niet thuis hoort, dat schaap dus.
  Die wolven gaan zich echt wel decimeren als ze met teveel zijn. En het wild gaat eindelijk eens naar andere plekken dan de voederplaatsen. Krijgen mogelijk ook een natuurlijk gedrag terug.
  We lopen allemaal met het Roodkapje syndroom in ons hoofd

 16. Sommige mensen hier zijn echt vergeten op hun aan-knop van “Humor” te drukken HAHA

  En voor de mensen die hier heel serieus zeggen dat de wolf niet gedomesticeerd hoort te worden, dat hebben we duizenden jaren geleden al gedaan. We noemen ze nu honden.

 17. Belachelijk. Laten we met onze handen van deze beesten afblijven. We hebben ze omarmd om in ons land de natuur in evenwicht te houden en vervolgens gaan we er een kermisattractie van maken. Dit kan niet de bedoeling zijn.

 18. Dit is geen echte wolf maar een hond die op een wolf lijkt.
  Zoals een Tamaskan of een Tsjecho-Slowaakse wolfhond.
  Maar leuk geprobeerd.
  Een echte wolf is beschermd, die mogen niet aan een riem.
  En inderdaad nog net geen 1 april.

 19. Te belachelijk voor woorden. Wat een nare ommezwaai na de moeflons te hebben moeten verwijderen voor de wolf en recente wolfincidenten met mensen in jullie park. Ik vrees dat mensen massaal jullie park gaan mijden met dit soort rare verdienmodellen terwijl er mensen zoveel schade en leed ondervinden van diezelfde wolf . Deze actie van jullie is hooghartig en volkomen misplaatst …….mij zien jullie niet meer….!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.