Nieuw natuurgebied in Ede

Gebeurt er dan niets goed in Ede ? Jazeker wel. We krijgen er een enorm groot natuurgebied bij. Het wordt een prachtig gebied bezaaid met een kruidenrijk mengsel wat goed is voor diverse insecten- en vlindersoorten. Het wordt een nieuwe thuishaven voor vleermuizen, kleine zoogdieren en amfibiesoorten. Een waar paradijs voor diverse akkervogels. Het wordt de hemel op aarde. Ja, je zou zo maar Adam en Eva tegen het lijf kunnen lopen als je er bent.

Het is trouwens te hopen dat Adam en Eva niet al te groot zijn want boven dit ‘natuurgebied’ komt een dak van zonnepanelen op ongeveer twee meter hoogte. Dus onder een dak van twee meter hoog verwacht de gemeente Ede deze nieuwe natuur te laten groeien en bloeien. Dit nieuwe natuurgebied heet nu nog Nergena.

De nota van zienswijzen op het plan Nergena leest als een beschrijving van een natuurgebied waar ze in de Amazone jaloers op worden. Geen idee waarom de WUR nog onderzoek moet doen naar de effecten van een zonneveld want blijkbaar wordt Nergena een ecologisch hoogstandje van diversiteit volgens de nota die leest als een glimmende reclamefolder.

Verwacht dus geen onpartijdigheid of objectiviteit in dat rapport. Je kunt je dan ook afvragen of de directie van LC Energy zelf de reacties heeft geschreven op de 135 zienswijzen die werden ingediend. Er werden er twee toegekend die geen enkele invloed hebben op het plan.

In de zienswijzen en de reacties daarop wordt steeds verwezen naar de Wind- en Zonnewijzer en dat is gek. Want de aanvraag voor Nergena dateert al van voor die Zonnewijzer. Nog gekker is dat die Zonnewijzer op dit moment niet meer geldt volgens de wethouder. En juist op die Zonnewijzer drijft de juridische zaak van LC Energy tegen de gemeente.

Dan is de vraag of we, met de kennis van nu, dit project een kans zouden geven. Wat is de kennis van nu? De stroom die wordt opgewekt gaat linea recta naar Wageningen. Er zijn 135 instanties en burgers, veelal omwonenden, die zoveel bezwaren hebben dat ze een zienswijze indienen. De subsidies voor de zonnepanelen vloeien samen met de winsten rechtstreeks naar het buitenland. En recent werd bekend dat het bouwen van zonnevelden op dit moment niet rendabel is.

Er is dus geen enkel draagvlak voor dit plan maar draagvlak wordt er ten pas en te onpas bijgehaald dus dit keer zal het wel te onpas zijn.   

Waarom zouden we het nu dan toch nog doen? Waarschijnlijk is er aan verdienmodel Nergena een anterieure overeenkomst met het college vastgeniet. Dat is een nieuw speledingetje van projectontwikkelaars waarmee ze de gemeente via het college, dat denkt dat ze later de gemeenteraad wel even zal overtuigen, vastleggen om bijvoorbeeld maximale medewerking te verlenen aan een businessplan.

Lukt het niet om die gemeenteraad te overtuigen dan dreigt er ineens een schadeclaim. Die vriendelijke man die de wereld kwam redden met zijn duurzame energie blijkt dan ineens een keiharde ondernemer te zijn die de gemeente direct aansprakelijk stelt als hij zijn zin niet krijgt.

Met het tekenen van zo’n anterieure overeenkomst zet het college de gemeenteraad gewoon buitenspel. Of dat zo is weten we na aanstaande donderdag.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *