Put your money…

…where your mouth is. En dan denk ik: SGP. De grootste fractie van de Edese volksvertegenwoordiging. Ik heb wat principiële bezwaren tegen de SGP. Vooral als het gaat om de vertegenwoordiging van vrouwen in de politiek want daar doen ze liever niet aan bij de SGP. Aan de andere kant is het voor de PvdA en tegenwoordig dus ook GroenLinks geen enkel bezwaar om met de SGP samen te werken dus waarom zou ik er dan moeilijk over doen.

Voor de rest ben ik het vaak eens met de SGP. Althans, toen ze nog in de oppositie zaten. Tegenwoordig worden principes vaak opzij geschoven onder het mom van het coalitieakkoord. Dat is het excuus van de SGP om te stemmen voor zaken waar ze een paar jaar geleden tegen stemden. Had die afspraken in dat akkoord  dan niet gemaakt denk ik dan maar blijkbaar mag deelname in het college wel een paar principes kosten!

De spiegelvelden van LC Energy bijvoorbeeld. Die komen op vruchtbare landbouwgrond. Vroeger stemde de SGP daar faliekant tegen maar in het kader van het collegeakkoord ging de SGP toch maar akkoord. Hectares groene weiden in de buurt van Nergena worden omgetoverd in een eindeloze spiegelende vlakte waarvan de opgewekte energie naar de Landbouwhogeschool gaat en de subsidies die je daarvoor krijgt gaan naar een ondernemer in Engeland.

Met je vruchtbare landbouwgrond….

Maar ik heb goed nieuws voor de SGP, er komt een tweede kans! Een nieuwe kans om te bewijzen dat je staat voor je principes. Dat je je oren niet laat hangen naar een paar lobbyende ondernemers maar kiest voor het landschap dat onze gemeente zo mooi maakt. Ik heb het over de Stroet in Lunteren.

Ooit een klein Stroetje, dat langzaam begint uit te dijen naar een industrieterrein dat qua grootte gaat concurreren met de Frankeneng waar nog bedrijfshallen genoeg leeg staan. Ik zal eerlijk zeggen: ik zie nog liever zonnepanelen. Daarvan weet je dat die over een jaar of twintig weer weg zijn en daar zou je als gemeente nog iets aan kunnen hebben (behalve als je de stroom levert aan Wageningen natuurlijk).

Twintig hectare vruchtbare landbouwgrond moet worden getransformeerd tot een gebied voor betonnen blokkendozen en andere goedkope industriële bouwsels die niet om aan te gluren zijn. En om het te verkopen hebben ze het natuurlijk weer groen en duurzaam genoemd maar iedere idioot weet inmiddels dat zulke verkooppraatjes in de praktijk leiden tot een paar coniferen en een heg van Hedera rondom de afvalcontainer. Daar is niks groen aan.

Het is de zoveelste projectontwikkelaar die alle ruimte krijgt van dit college om de zakken te vullen en ons Edese landschap te vervuilen met wanstaltige goedkope architectuur voor een paar bedrijven die ook maar één doel hebben: zakken vullen.

Terwijl het nu vruchtbare landbouwgrond is. Twintig hectare met maar liefst met zo’n 250 bomen er op. Het landschap waar ik mee opgegroeid ben. Het landschap wat onze regio zo mooi maakt. Het moet allemaal weg.

Er moet nog wel eventjes over gestemd worden. En die stemming gaat niet alleen over de Stroet maar ook over de vraag: hoe geloofwaardig is de SGP nog?

Vruchtbare landbouwgrond versus de industrialisering van het platteland; in theater De Bergstraat op 7 september.

Komt allen!

1 thought on “Put your money…

  1. Ach, de SGP was tegen Artbase, nu voorstander;
    de PvdA was tegen Artbase, nu is zelfs de cultuurwethouder van de PvdA voorstander van Artbase!!!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *