Bananenbedrog

Of ik mee wilde naar Food Fair. Nou, liever niet? Even op internet kijken en wat bleek? Het was niet de Food Fair maar de Food&Fun Fair! En ja, als er ‘fun’ is, dan ben ik van de partij natuurlijk! Want een feest is pas een feest als Douwe is geweest zeg ik altijd. Omdat niemand anders het zegt.

Maar er was nog meer. Je kon de beroemde Edese Bananenkas bezoeken. Nu kon het nog want binnenkort zou de bananenkas worden opgenomen in het concept van de WFE. Ik zette mijn hoed op en pakte mijn machete (erg populair onder jongeren tegenwoordig) om mijzelf een weg te hakken door het oerwoud van de bananenbomen. Ik zag er uit als Indiana Jones. Maar dan in zijn jonge jaren.

De gevoelstemperatuur die dag was ongeveer 45 graden en de bananenkas bleek het koelste plekje van de fair. Er waren alleen geen bananen te zien. Ik zag een paar redelijk hoge bomen maar vooral veel kleine stompjes in potten waar dan een bordje bij staat van de sponsor. Geen kas ter grootte van Burgers Bush maar 350 m2 met bloempotten waar Intratuin zijn neus voor ophaalt. Geen mannen in witte jassen die onderzoek deden maar ik kon gewoon met mijn vettige vingers door de bananenboombladeren heen ritselen. Een beetje treurige bedoening dus en zeker geen laboratorium waar onderzoek wordt gedaan naar bananenboomziekten.  

Goed dus dat WFE die kas een opfrisbeurt wil geven. In de businesscase stond daar een bedrag voor van € 1.050.000. Dat komt dus neer op € 3.000,- per vierkante meter. Dat lijkt me wat veel. Dat worden wel hele bijzondere fuchsia’s en begonia’s. Ik sloeg de businesscase er nog eens op na. De bananenkas heet daar ineens de innovatiekas en er wordt alleen gesproken over de ‘invulling van de innovatiekas’.

Ik kreeg een vermoeden en dat vermoeden testte ik bij de stichting WFCE. Of er in die miljoen euro soms ook een overname van de kas zat.

Ja dus.

Even kijken dus van wie die kas nu is en dat is de Nedergroep. De grond onder de kas is gewoon van de gemeente. Even verder zoeken en dan blijkt dat Nedergroep een handelsnaam is van Neder bv en via de gebruikelijke kerstboom van vennootschappen kom je uit bij Stichting Administratiekantoor Timo Kruft Beheer. Timo Kruft, de man die ook de WFE gaat exploiteren. Aan gemeenschapsgeld wordt daar ruim 28 miljoen in gestopt en Kruft doet daar heel zuinigjes 2,5 miljoen bij. Maar nu blijkt dat die kas nog wel even afgerekend moet worden. Voor een miljoen ofzo? Ik weet dat niet want dat staat niet in de businesscase. Ik heb het de wethouder ook niet horen zeggen: de innovatiekas moet nog worden gekocht van de toekomstige exploitant van de WFE.

Maar dit is nogal saillante informatie die ontbreekt. Waarom hebben die tientallen communicatiemedewerkers dat niet netjes hebben gecommuniceerd. Ik vraag me dan af welke informatie nog meer wordt achtergehouden. Wat vertelt de wethouder nog meer niet?

En hoe het kan dat een ondernemer voor een investering van circa 1,5 miljoen euro(?), als hij die miljoen voor de kas heeft gekregen, een bedrijf in handen krijgt dat volgens de businesscase bijna zes ton per jaar brutowinst gaat opleveren. Maar waar wel zo’n 29 miljoen euro gemeenschapsgeld in gaat.

Ik niet goed geïnformeerd (daar ligt niemand wakker van) maar ook de raad niet goed geïnformeerd. En geld dat moet worden opgehaald bij donateurs en fondsen gaat dus niet rechtstreeks naar de WFE maar in de portemonnee van de exploitant.

Voor het kopen van het volkstuinencomplex (Food!) aan de Hartogsweg had de gemeente Ede maar € 25.000 over. Die koop ging dus niet door.

Gekke prioriteiten.  

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *