Kerncentrale de Stroet

Fout! De SGP was wel tegen de vestiging van zonnepanelen in Nergena. Terwijl ik bij hoog en laag beweerde dat ze voor hadden gestemd. Excuses dus voor de SGP. Al vraag ik me wel af of ze dit via de coalitie niet tegen hadden kunnen houden maar daar gaat het niet om. Ze stemden tegen.

Mea maxima culpa.

Waar moet de energie dan wel vandaan komen volgens de SGP? Kernenergie! Daar zijn de laatste tijd steeds meer voorstanders van te vinden. En nu windmolens ongeveer zijn verboden op en aan de rand van de Veluwe, zonnevelden er niet meer bijkomen, en de gascentrales wel hele dure energie produceren dan is de reflex al snel: kernenergie.

Wat die voorstanders van kernenergie er nooit bij vertellen is waar die kerncentrales moeten komen te staan. En dan krijg ik het benauwd. Ede, waar het lokale bestuur altijd vooraan staat om het vingertje op te steken als ze in Den Haag weer iets geks hebben bedacht. Een woningtekort in Nederland? Kom maar naar de Veluwe, die bouwen we wel vol, zeiden ze tegen Hugo de Jonge. Biomassacentrales? Probeer het maar eens uit in Ede vond het college.

Het kan soms ook best goed uitpakken om wat bescheidener te zijn. Eens een keertje andere gemeentes de kastanjes uit het vuur laten halen. Maar persoonlijke ambities gaan soms voor het belang van Ede en dus zit ik te bibberen vanwege de komst van een kerncentrale in de achtertuin. Zeker als je in Zuid woont want voor de Edese politiek geldt: Ede-Zuid, wel de lasten, niet de lusten.

Maar toen dacht ik ineens aan Lunteren. De Stroet! Waar vanwege de vraag naar 3 hectare bouwgrond ineens een industrieterrein van 20 hectare wordt opgetuigd omdat een paar politici het begrip rentmeester verwarden met rente-meesters.   

Is het geen goed idee om op dat nieuwe industrieterrein maar direct een kerncentrale aan te leggen? Dan gooien we dat radioactieve afval in de Lunterse Beek, dan is tenslotte ook maar een sloot. Hartstikke duurzaam die kernenergie. En al die hoogspanningslijnen fleuren het landschap zo op! Lunteren als energie-hub van de Veluwe, Lunteren wordt op de kaart gezet, het stralende middelpunt van Nederland! De Stroet is dan in één keer vol en we kunnen dus snel overschakelen naar andere landbouwgebieden om die te industrialiseren en een paar investeerders hun zakken te laten vullen.

Ja, als het zo dichtbij komt dan klinkt het ineens heel anders, dat kernenergie. Er zijn maar weinig mensen die zeggen: kom maar op met die kerncentrale in mijn achtertuin. Wel zo eerlijk dus om als je pleit voor kernenergie er even bij te zeggen waar die gaat komen. Dat maakt namelijk nogal wat uit.

De SGP. Tegen zonnevelden op Nergena terwijl ik anders beweerde: sorry, sorry, sorry.

De SGP. Voor kernenergie. Maar zeg er dan even bij waar die centrales komen want anders vergis ik me zo weer!

Foto: M.M.Minderhoud Licentie: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Nuclear_power_plant_Doel_cut.jpg

2 thoughts on “Kerncentrale de Stroet

  1. Nee, laten we het afval niet in de Lunterse Beek gooien, we kunnen het net als de Finnen nog steeds onder de grond stoppen. Wat doen we met het afval? Het zal onze tijd wel uitduren, wat hebben we op met de generaties die naar ons komen? Is het wie dan leeft wie dan zorgt? Ik kan me niet voorstellen dat God zo bedoeld heeft.
    Vroeger werd het gedumpt gestort in beton in de zee, kan ook nog. Jammer dat het zo lang radioactief blijft, 100.000 jaar? Na ons de zondvloed, we steken gewoon onze kop in het zand! Daar zijn we goed in en dan gaan we gewoon mee door.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *