Voor Paal Staan…

Dat ik nog een klein bijrolletje in een heuse lokale soap zou krijgen had ik echt niet kunnen vermoeden. Op 7 september berichtte het journalistieke platform Edese Vos over (overbuurvrouw) Janda die er wel klaar mee is dat er elke week een berg afval voor haar huis te vinden is. Zij woont in woongemeenschap Wonenwij waar men per huishouden geen PDM-container heeft maar dit soort afval in een plastic zak aan de weg moet zetten.

Gevolg dat precies voor haar huis een heel groot aantal zakken vroegtijdig worden geplaatst met alle gevolgen van dien. Janda ondernam actie. “Vorig jaar vroeg ik aan de ACV of we bij de Wonenwij niet een paar palen voor de PMD-zakken konden krijgen. Liefst op een luwe plek buiten het zicht van de woningen. Je kunt de zakken aan die palen hangen waardoor ze minder snel opengetrokken worden en niet verwaaien bij stormachtig weer”.

Een fraai staaltje van pragmatisch denken. Ze nam contact op met gemeente Ede met het idee dat zoiets wel snel te realiseren zou zijn. Nou, dat heeft ze geweten. Uit frustratie hoe dit proces uiteindelijk (niet) verliep schakelde ze de Edese Vos in. Die publiceerde vervolgens  een artikel hierover op hun website. Nou, dat hebben ze geweten. Spoedig viel er ‘blafbrief’ op de mat van een advocatenkantoor die door gemeente Ede was ingeschakeld.

Er waren namelijk in het stuk de voornamen genoemd van de betrokken ambtenaren in dit proces. De Edese Vos beet dan ook, zoals zo’n dier het betaamt als het in het nauw komt, flink van zich af. Maar het is natuurlijk een hachelijke zaak als gemeente Ede op deze wijze journalistieke zaken benadert die hun niet welgevallig zijn. Daar zijn vele andere manieren wel voor te bedenken waar geen hogere wiskunde voor nodig is.

In ieder geval werd ik er onlangs op geattendeerd dat aan de lantaarnpaal pal achter ons huis nu iets is aangebracht om PMD-zakken aan op te hangen. Dat is dus aan de andere kant van de straat dan de Wonenwij! In plaats van enkele palen te plaatsen of een andere oplossing te zoeken, wordt er gekozen het probleem heel goedkoop te verleggen de buurt in. Ook aan de andere zijde van de woongemeenschap is deze constructie uitgevoerd.

Kan wellicht een raadslid die dit leest niet eventjes het kantoor van de verantwoordelijk wethouder (ik ga dus nu geen naam noemen hè) binnenlopen om te vragen dit gewoon even snel op te lossen? Het plaatsen van aantal palen rond de Wonenwij om het aantal zakken te verdelen en goed hoog op te kunnen hangen is echt geen ‘rocket science’ lijkt mij. De afstand tussen politiek en burger verkleinen.. grijp hier een kans mensen op de Bergstraat!

Bron:

Janda is er klaar mee: ‘Elke week een berg afval voor mijn huis’ – Edese Vos

Gemeente Ede intimideert en bedreigt lokale journalisten – Edese Vos

Foto en licentie: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Pmd-vuilniszak.jpg Auteur: Ibu

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *