Waterland/Europarcs heeft het college van Ede misleid

Miljarden investeerder Waterland, de eigenaar van recreatiebedrijf Europarcs/De Wije Werelt in Otterlo, heeft het college van burgemeester en wethouders van Ede misleid. Wat is er gebeurd? Het bedrijf wil uitbreiden en is daarom verplicht een omgevingsdialoog te voeren. Volgens een gemeentelijke ambtenaar had Waterland het college verteld dat die dialoog afgesloten was. Maar dat was helemaal niet waar.

Op basis van die verkeerde informatie heeft het college een week voor de gemeenteraadsverkiezingen een positief besluit genomen over het bestemmingsplan dat uitbreiding mogelijk moet maken op de Waterlandcamping. Blijkbaar had Waterland haast en geen zin te wachten op een besluit van een nieuw college. Blijkbaar hadden college en ambtelijk apparaat ook niet geïnformeerd bij de omgevingspartners of de informatie van Waterland wel klopte.

Zowel de vereniging Otterlo’s Belang als de Stichting Natuurlijk Otterlo, die met Waterland in gesprek waren, zijn hiermee, laten we zeggen, belazerd. Natuurlijk Otterlo heeft als reactie alle verdere gesprekken met Waterland over de Wije Werelt geannuleerd. De Stichting zag de gesprekken sowieso al niet als een omgevingsdialoog want die voer je met je hele omgeving is hun standpunt. In een brief aan de gemeenteraad van Ede dringt Natuurlijk Otterlo er op aan het bestemmingsplan niet in behandeling te nemen totdat een werkelijke omgevingsdialoog over de plannen van Waterland heeft plaatsgevonden.

Natuurlijk Otterlo heeft ook een bezwaar ingediend. Kritiekpunten zijn dat Otterlo door de uitbreiding uit zijn evenwicht raakt. Het wordt te druk in natuurgebieden, het wordt te druk met het verkeer, het wordt te druk in het dorp. Ook kunnen ze bij Waterland niet rekenen zegt Natuurlijk Otterlo want de stikstofberekeningen zijn onjuist en onrechtmatig. Verder is het niet te verkopen dat recreatiewoningen zomaar wel mogen en goedkope woningen voor jongeren bijna niet.
Kort samengevat ze worden in Otterlo helemaal krankjorum van gemeentelijk beleid dat zulke ontwikkelingen mogelijk maakt.

Dat het college zo’n plan dan toch goedkeurt komt, hoor je zeggen, doordat Ede medewerking aan uitbreiding al aan de vorige eigenaar had toegezegd. Maar is dat wel helemaal zo? In 2007 deed de Wije Werelt mee aan de krimp en Groei regeling van de provincie en mocht toen inderdaad met vier hectare groeien. Maar nu gaat het om een groei van vijf hectare. Zitten die vier hectare daarbij in en zo ja wanneer is die ene hectare extra dan toegezegd? Wie het weet mag het zeggen.

En dan is er de vraag hoeveel recreatiewoningen er eigenlijk komen. Er circuleren allemaal verschillende getallen waarvan je het kan gaan duizelen. Maar dat hoeft helemaal niet. In het bestemmingsplan staat dat er sprake zal zijn van 394 nachtverblijven. Voor die nachtverblijven kun je rustig ‘Te verkopen recreatiebungalows’ invullen, want dat is de stiel van Waterland/Europarcs: bungalows bouwen en die weer verkopen. Dat betekent dat alle seizoenplaatsen voor caravans op den duur allemaal zullen verdwijnen.  

Dat kan soms snel gaan merkten recreanten van camping Matsloot in Drenthe. Zij kregen eind 2021 van nieuwe camping eigenaar Waterland/Europarcs te horen dat ze per 31 december 2022 op moeten krassen omdat Waterland er 100 vakantiehuisjes wil bouwen.

Ik schat dat op De Wije Werelt in zeven jaar alle seizoensplaatsen vervangen zijn door recreatiebungalows. Dat denk ik omdat Waterland heeft gezegd dat ze over zeven jaar haar aandeel in Waterland/Europarcs weer wil verkopen. Dan is de buit binnen zogezegd.

Dat betekent ook dat alle omgevingseffecten wat betreft recreatiedruk, natuureffecten en verkeersdrukte, die niet van vierhonderd recreatiewoningen uitgaan, over uiterlijk zeven jaar de prullenbak in kunnen.

Dat betekent dat we dan nog een keer misleid zijn als we nu al niet belazerd worden.

Bronnen:
https://www.rtvdrenthe.nl/nieuws/14499221/recreanten-en-europarcs-lijnrecht-tegenover-elkaar-op-kermis-matsloot

Zienswijze Natuurlijk Otterlo

http://www.ededorp.nl/douwe/lhbt-in-ede/

http://www.ededorp.nl/jos-van-der-panne/door-je-pensioenfonds-van-je-camping-gezet/

https://radar.avrotros.nl/nieuws/item/verroompottisering-van-nederland-helft-recreatiegebied-in-handen-van-grote-investeerders/

https://www.ftm.nl/artikelen/wall-street-aast-op-camping?share=onl0sVOXSwV90Um1eJ1G%2BDRP1r3NTcxfEaNsYpF1AmGaaHlK5qo2qWwsBG4V1g%3D%3D

3 thoughts on “Waterland/Europarcs heeft het college van Ede misleid

  1. Al die vakantieparken worden getransformeerd in “sport-huis-centrum-parken” met alle drukte wat daarbij hoort en de Gemeente Ede stimuleert dit en ziet dit als natuurvriendelijk beleid in Natura 2000 gebieden. Het effect op de natuur is daarbij niet belangrijk, want Veluwe en vooral Ede op 1 daar draait het allemaal om en hoe meer toeristen hoe beter…….De investeerders van deze parken varen er zeer wel bij en zijn de lachende derde. Dus helaas verbaast dit gekonkel niet…..maar hoe jammer dat de tsunami van nog meer toeristen in zo’n mooi dorp al groot was en alleen maar nog groter wordt.

  2. Ik begrijp soms de zorgen maar 1 pertinente onwaarheid die cruciaal is staat hier wel vermeldt. De uitbreiding is gegeven met dien verstande dat de huidige kampeerplaatsen blijven. Plaatsen die er al jaren zijn en vanaf start Europarcs zijn gehandhaafd en dus niet verdwenen zijn zolasu suggereert. Het zou netjes zijn dat u zich daar iets beter in verdiept en een meer eerlijk verslag daarvan doet

  3. Dank voor uw reactie. U heeft het echter niet goed gelezen. Nergens wordt gesuggereerd dat die plaatsen verdwenen zijn. Er wordt slechts de verwachting uitgesproken dat al deze plaatsen zullen verdwijnen.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *