Door je pensioenfonds van je camping gezet

Het is een trend in Nederland die al jaren bezig is: campings opkopen en die vervolgens vol zetten met vakantiebungalows. Dit tot verdriet van de vaste campinggasten die vaak al jaren op de camping vakantie vierden, maar nu letterlijk met hun caravan kunnen opzouten.

De trend wordt gestimuleerd door mensen die op zoek zijn naar een rendement zekere belegging van hun spaargeld. De aankoop van een vakantiebungalow op een voormalige camping lijkt zo’n zekere belegging. En omdat er spaargeld genoeg is, vorig jaar werd er in Nederland 42 miljard euro gespaard, zal de vraag naar die vakantiebungalows eerder toenemen dan afnemen. Ondernemers die in deze branche opereren, struinen dan ook het hele land af op zoek naar campings die vol gebouwd kunnen worden.

Inmiddels is deze lucratieve business ook opgevallen bij grote spelers in de financiële wereld, de zogenaamde participatiemaatschappijen. Zij trekken geld aan van bijvoorbeeld pensioenfondsen die ook een beter rendement voor hun geld zoeken. Het geld van die pensioenfondsen investeren die participatiemaatschappijen vervolgens in de recreatiesector.

Een voorbeeld van zo’n participatiemaatschappij is Waterland private equity investments, de nummer 5 participatiemaatschappij ter wereld. Geen kleine jongen dus getuige ook de 2.5 miljard euro die ze vorig jaar ter beschikking kregen van onder andere dus pensioenfondsen en verzekeringsmaatschappijen.

Ook geen ver van mijn bed show want Waterland nam een meerderheidsaandeel in Europarcs en werd daarmee eigenaar van recreatiebedrijf de Wije Werelt in Otterlo. Met het door pensioenfondsen ter beschikking gestelde geld van Waterland nam Europarcs vervolgens branchegenoot Droomparken over. En zo kwam ook concullega Droomparken De Zanding in Otterlo in bezit van Waterland.

Ongetwijfeld zal Waterland, aangevuurd door de rendement eisende pensioenfondsen, de zoektocht naar vol te bouwen campings verder stimuleren. Dat kan slecht nieuws zijn voor het bekende echtpaar Henk en Ingrid uit Rotterdam. Zij waren juist van plan meer tijd in hun caravan op de camping door te brengen nu Henk is gepensioneerd.

Aan die pensioendroom komt echter een einde als ook hun camping verkocht wordt. Van Henks pensioentje kunnen ze het staangeld voor de jaarplaats net betalen. De aankoop van een vakantiebungalow is geen alternatief want net als 40 procent van alle Nederlanders hebben Henk en Ingrid geen of weinig spaargeld.

‘Dan koop je van je pensioengeld toch weer een seizoenskaart voor Feijenoord,’ zegt Ingrid om Henk op te beuren. Hmm, zegt Henk, wie was ook alweer die shirtsponsor?

 

Bronnen:

https://www.tubantia.nl/oldenzaal/caravans-bergvennen-maken-plaats-voor-luxe-chalets-onrust-onder-de-bewoners~ac2ebf5f/

https://www.pzc.nl/bevelanden/boosheid-op-camping-in-wolphaartsdijk-vaste-gasten-moeten-weg-voor-huisjes~a990cb24/

https://www.bd.nl/bommelerwaard/op-camping-maaszicht-in-kerkdriel-is-het-al-niet-leuk-meer~a123f6c7/ https://fd.nl/ondernemen/1367238/waterland-haalt-2-5-mrd-op-bij-beleggers-met-zijn-grootste-fonds-ooit

https://waterland.nu/nl/

https://www.geld.nl/

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *