Bungalowisering

Er komt een ijsbaan.

En een recreatieplas.

Er worden meer woningen gebouwd.

Er komt meer groen.

We krijgen een transparant gemeentebestuur.

Het is Loze en Holle Beloften Tijd, ook wel bekend als verkiezingstijd. Als extra service wordt er bij sommige beloften direct bij verteld dat het niet realistisch is dus dat is in ieder geval lekker transparant. Woningbouw blijkt geen loze belofte. Er ligt een plan voor 400 woningen in Otterlo. En daar smachten ze naar nieuwbouw.

Maar vette pech: het zijn recreatiewoningen. In de bestuursstukken van het college van afgelopen dinsdag zit een prachtig boekwerk van een bungalowboer met foto’s van mensen die allemaal heel gelukkig zijn. En je ziet veel groen. Heel veel groen. Een vakantiehuisje heet dan ook geen bungalow meer maar wordt een ‘natuuraccommodatie’ genoemd. Als je alle 124 pagina’s leest dan lijkt het alsof er een hele poëtische natuurliefhebber bezig is geweest die lijkt te beschrijven hoe er vijf hectare beton wordt omgevormd tot een prachtig natuurgebied. Maar het is natuurlijk precies andersom.

De gemeente Ede doet er nog een schepje bovenop met een document van 63 pagina’s waar in staat dat het allemaal prima past binnen de grenzen van de wet. Ook hier weer veel woorden over natuur, bomen, vleermuizen, biodiversiteit en als je het leest zou je bijna denken dat de Edese natuur er juist bij gebaat is dat er zoveel mogelijk chalets uit de grond worden gestampt.

In Wekerom hebben ze net zoveel pech als in Otterlo. Ook hier wordt binnenkort volop gebouwd en ook hier zijn het geen rijtjeshuizen voor Wekerommers maar groepsaccommodaties voor toeristen die hier hertjes en konijnen komen kijken.

Bizar. Vanwege stikstof en andere problematiek konden er nauwelijks woningen worden gebouwd in die dorpen maar midden in de verkiezingstijd worden er ineens twee plannen gepresenteerd die door een nieuwe en onervaren gemeenteraad moet worden beoordeeld en dus ongetwijfeld worden goedgekeurd.

Wie kopen die huisjes? Beleggers, mensen met teveel geld die hier meer rendement halen dan op de spaarrekening. Louis van Gaal schijnt vier ‘natuuraccommodaties’ in Otterlo te hebben maar die heeft hij echt niet gekocht om bij te dragen aan de biodiversiteit of de verbetering van de ecologische waarden in de Veluwse bossen. Het gaat gewoon om geld.

Zo langzamerhand wordt de Veluwe één groot vakantiepark vol met beleggingsobjecten met een gegarandeerd rendement. Als na een jaar of twintig die huisjes volledig zijn uitgewoond en geen belegger de hoge parkkosten meer wil betalen dan worden het aftandse parken waar alleen nog buitenlandse werknemers komen die met z’n tienen een huisje huren voor semi-permanente bewoning.  

Als daarna de wiettelers aan de beurt zijn geweest dan weet je het: binnenkort gaat dit park failliet. Of de gemeente even een paar miljoen wil schokken om er weer een ‘vitaal’ vakantiepark van te maken. Of om het te slopen en er woningen te bouwen voor de lokale bevolking.

Maar dat had dertig jaar daarvoor al moeten gebeuren. Nu dus.

5 thoughts on “Bungalowisering

 1. Typisch Ede met hun toeristische expansiedrift onder de noemer “Veluwe 1”. In natura 2000 gebieden worden de luxe stacaravans tegenwoordig als malle uit de grond gestampt en worden ze als bungalows c.q. beleggingsobjecten verkocht met mooie verkooppraatjes onder het mom van luxe en natuurbeleving en uiteraard zijn ze van het gas af. Gemeente Ede vindt het allemaal fantastisch want de Veluwe en vooral Ede moet op 1 staan in de wonderlijke wereld van het toerisme. Dat al die luxe en de zogenaamde natuurbeleving de natuur in die gebieden verstoord is uiteraard minder belangrijk voor deze commercieel gedreven gemeente. Maar is het allemaal wel zo duurzaam zoals het in die mooie en dure marketingplannen van de bungalowboeren staat beschreven? Staat iemand bijvoorbeeld wel eens stil bij al die hottubs en jacuzzi’s die de luxe beleving tegenwoordig zo compleet maken ? Want dat is nu namelijk de ultieme beleving op die campings, lekker tot laat in de avond met zijn allen wijnen en bubbelen in de hottub.
  Wat is daar eigenlijk duurzaam aan? Even een klein rekensommetje : ik schat voorzichtig dat in de gemeente Ede op de campings bij de duurzame-van-het-gas-af-luxe-beleving-chalets ongeveer 500 jaccuzi’s c.q. hottubs staan. Daar gaat ongeveer 800 liter water per bad in. Die worden dus gevuld met drinkwater en daar gaan vervolgens chloortabletten in. Minimaal 2 x per week worden ze geleegd en dus ook weer gevuld, soms wel 3 keer per week afhankelijk van de gasten. Maar ik ga uit van 2 x per week. Dat is 800.000 liter water per week en dus 41.600.000 liter per jaar, oftewel 41.600 m3 drinkwater per jaar voor de luxe belevers in het “groen” om prive te kunnen welnessen bij de luxe stacaravans in de natuur in Ede. Als je dit bekijkt voor heel de Veluwe dan springen de tranen helemaal in je ogen van deze verspilling van goed drinkwater. De gemeente Ede zit er gelukkig niet mee, die geeft als tegenargument aan dat het juist goed is dat het drinkwater weer rechtstreeks de grond in gaat want de Veluwe is aan het verdrogen………leg dat straks maar eens uit in een volgende droge zomer waarin mensen door de overheid thuis opgeroepen om vooral geen kinderbadjes te vullen om waterverspilling tegen te gaan……als ik al een zou jacuzzi zou hebben schiet hem dan maar lek…..

 2. Het artikel zet je eigenlijk wel aan het denken vind ik. Die uitbreidingsplannen van de campings kunnen toch niet serieus doorgang gaan vinden? Eerst maar eens al die slecht lopende campings opknappen lijkt me! En sowieso was er toch niks mogelijk vanwege de slechte staat van de bossen op de veluwe? Willen we al die natuurliefhebbers dan wel de boel laten komen slopen?

  En als het woningbouwverhaal in Otterlo aangesneden wordt dan stijgt de verbazing. Hoe kan het dat de 75 woningen aan de Weversteeg al jaren door de gemeente getraineerd worden? Hier had allang gebouw moeten worden. En dan nu vrolijk 400 chalets bouwen voor vermogende randstedelingen?. Dit is slecht met elkaar te rijmen. Voor de lokale inwoner heeft men niks over, het gaat alleen om het grote geld. En de gemeente gaat alleen rennen als men met die zak zwaait en er wat kan verdient worden.

 3. L.S.,
  In Otterlo kunnen diverse sportverenigingen en 145 kinderen van de Erica school sinds vorige week niet meer sporten en geen gymles meer krijgen in de Sero (sporthalletje Otterlo) omdat het letterlijk op instorten staat. Al jaren vragen de bewoners om aandacht voor de sporthal bij de Gemeente Ede. Inmiddels is er dus een schijnbaar levensgevaarlijke situatie ontstaan omdat het dak op instorten staat.
  Gesteggel over stikstof verlamt alle partijen en zorgt ervoor dat heel veel jonge gezinnen moesten vertrekken uit hun geboortedorp. En nu mag een grote commerciële partij als Euro Parcs 400 wel vakantiewoningen gaan bouwen???? Woningnood???? mijn kinderen vragen mij waarom die woningen het grootste deel van het jaar leeg staan en waarom rijke mensen meerdere huizen hebben en zij geen gymles meer krijgen op school en die toeristen over de 120.000 jaar oude prachtige stuwwal mogen mountainbiken op de door de gemeente aangelegde mountainbike paden dwars door de natuur….
  Ik kan het ze niet meer uitleggen…
  #gemeenteede

 4. Via EdeStad.nl

  Eindelijk aandacht in uw column voor het grove schandaal in de buitendorpen dat u bungalowisering noemt.

  Ik woon sinds 2006 in Otterlo en heb met eigen ogen gezien hoe hier de natuur steeds verder wordt verwoest door niets ontziende directeuren van vakantieparken die kennelijk toestemming van de gemeente krijgen om honderden vakantiewoningen neer te zetten voor aanzienlijke bedragen, terwijl er voor bijvoorbeeld starters praktisch geen woning kan worden neergezet wegens bijv. de stikstofproblematiek. Honderden bomen zijn al omgezaagd om plaats te maken voor het toerisme, zonder dat Droomparken of Europarcs of hoe ze verder mogen heten een strobreed in de weg wordt gelegd. Het is een ongehoorde schande dat ze hiermee wegkomen en vooral dat het proces steeds verder doorgaat. Zie “De Wije Werelt wordt ‘nog wijder” in EdeStad waar de gemeenteraad binnenkort een zogeheten klap op gaat geven. Heeft de raad enig idee wat er aan de hand is? Wat is de positie van ons aller burgemeester? Hoe worden belangen tegen elkaar afgewogen? Hebben de eigenaren van de vakantieparken B & W in een ijzeren greep? Hoezo, waarom? Gaat alles om het geld? Om het idiote idee van hoe meer toeristen hoe beter? Zien we hier de kwalijke macht van het kapitalisme? (Voor alle duidelijkheid: ik ben bepaald geen socialist.) Het is ook buitengewoon jammer dat de redactie van EdeStad de krant laat gebruiken als doorgeefluik voor wat de vakantieparken aan onzin verkopen, zoals de gedachte dat De Wije Werelt door het nieuwe bestemminsplan een “kwaliteitsimpuls” zal krijgen door onder andere aanplant van nieuwe bos- en landschapselementen. Een kwaliteitsimpuls! De schijnheiligheid druipt werkelijk vanaf. Met u zou ik tegen de gemeenteraad willen zeggen: Geef geen klap op al die nieuwe plannen, en geef liever een klap op de domme hoofden van de projectontwikkelaars en al hun idiote milieuvervuilende plannen.

  Met vriendelijke groet,

 5. Via EdeStad.nl:
  Ongeloofelijk!

  Het stelt diep teleur in onze politiek. Hoe we worden voor gelogen.

  Het maakt me héél erg boos!

  De burgers van Otterlo zijn al ruim 20 jaar bezig met nieuwe sociale woningen.

  Een fatsoenlijke gymzaal waar ieder kind van de basisschool mee kan doen aan twee keer per week een gymles.

  Dit is al jaren niet het geval. De gymzaal is verouderd, zit vol met schimmels en nu zelfs onbruikbaar ivm draagcontstructie.

  We hebben woningen nodig voor jonge gezinnen. Om het dorp levendig te houden. Een school en een beperkt aanbod van sportfaciliteiten aan te kunnen bieden.

  Er zijn al veel campings, huisjes, B&B voor toeristen. Het dorpscentrum kan het eigenlijk niet aan zoveel toeristen.

  Er is een beperkt aanbod aan horeca. Er zijn geen parkeerplaatsen. Het is druk met fietsers en wandelaars. Soms verkeersgevaarlijk.

  Allemaal van harte welkom! Gezellig goed voor de economie. Maar de gewone burger wordt bijna onder de voet gelopen.

  De dorpsbewoners willen zelf ook verdienen aan de toeristen, dat is ook niet meer weg te denken.

  Waarom mag de gewone burger niks. En een groot park mag in eens 400 recreatiewoningen bouwen.

  Een aantal jaar geleden stond er in de krant dat er een maximaal aantal recratieplekken per plaats beschikbaar wordt gesteld.

  Er verdwijnt ergens een camping op een andere plek komen er zoveel bij. Niet bij de eventuele dorpsbewoners maar bij grote partijen. Die de dorpsbelangen niks intereseren. Het dorp Otterlo zit aan zijn maximum. Hoe kan er nu dan ruimte zijn voor zoveel recreatiehuisjes?

  En het ergste nog het is bij de gemeente Ede allemaal bekend.

  Ongeloofelijk!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.