Ook in Otterlo kan de wolf niet oversteken

Een wolf of ander wild veilig een weg over laten steken, daar hebben we wat voor over. Miljoenen euro’s mocht het in 2013 aangelegde ecoduct Oud Reemst net buiten Otterlo dan ook kosten. Dit ecoduct overbrugt de Harderwijkerweg die van Otterlo richting Arnhem loopt. Een weg die samen met wildkerende rasters een barrière vormt tussen Planken Wambuis en het Nationale Park De Hoge Veluwe. Ecoduct Oud Reemst is onderdeel van het netwerk faunapassages op de Veluwe. Door dat netwerk zijn alle grote drukke verkeerswegen op de Veluwe voor alle grote en kleine dieren passeerbaar, schrijft ecoloog Bram Vreugdenhil in het winternummer van het prachtige tijdschrift Nieuwe Veluwe.

Dat klopt jammer genoeg niet meer helemaal. In 2019 besloot de Hoge Veluwe namelijk het ecoduct Oud Reemst met hoge hekken af te sluiten. De trek van grote hoefdieren van Planken Wambuis naar De Hoge Veluwe, en omgekeerd, is hierdoor niet meer mogelijk. Ook de wolf kan, als ie er zin in heeft, niet meer veilig via het ecoduct de weg oversteken om bijvoorbeeld onverwacht bij de directeur van de Hoge Veluwe op bezoek te gaan. Als ie net zo zou balen als de bestuurders van de provincie Gelderland zou de wolf dat misschien ook best willen. Want niet alleen de miljoenen van de aanleg van het ecoduct lijken zo weggegooid geld. Ook de miljoenen belastinggeld waarmee de provincie Gelderland het Nationale Park subsidieerde, op voorwaarde dat het ecoduct open zou gaan en blijven, zijn zo voor niets uitgegeven.

Slecht nieuws dus voor overstekend wild deze afsluiting. Hekken leiden namelijk tot meer sterfte op de weg stelt een ecoloog van de universiteit van Wageningen in de Gelderlander. Dat is deels waar. Want een andere en de belangrijkste oorzaak van die sterfte zijn auto’s, vooral hardrijdende auto’s. Wat dat betreft klopt de stelling dat alle grote drukke verkeerswegen nu voor wild passeerbaar zijn, niet. De N224 van Ede naar Arnhem, waar vorige week een wolf werd dood gereden, is namelijk een drukke verkeersweg en mede doordat de maximum snelheid daar 80 kilometer per uur is, nauwelijks passeerbaar.

De N224 is ook veel drukker dan de Harderwijkerweg waar ecoduct Oud Reemst ligt. Uit verkeerstellingen in 2020 blijkt dat elke werkdag bijna 10.000 auto’s over de N224 tussen Arnhem en Ede rijden. Voor de Harderwijkerweg tussen Otterlo en Arnhem zijn dat er 4000. Je vraagt je dan ook af waarom we wel miljoenen uitgeven aan een ecoduct als Oud Reemst en we geen maatregelen nemen op een andere veel drukkere weg. Waarom is het wild dat de N224 wil oversteken overgeleverd aan de genade van het gaspedaal van de automobilist? Als je dan geen ecoduct bouwt, waarom verlaag je dan niet de maximumsnelheid?

Het antwoord op die vragen is dat de provincie Gelderland de heilige koe toch een belangrijker dier vindt dan een hert of een wolf. Doorstroming van het verkeer staat bovenaan. Het is een klassiek voorbeeld van tegenstrijdig beleid. Je wil wild, je wil een wolf, je wil natuurgebieden en je wil dieren van het ene natuurgebied naar het andere natuurgebied laten trekken. Tegelijkertijd wil je ook een racebaan door die natuurgebieden heen. Dat kan toch echt niet allemaal!

Dat de provincie Gelderland boos is op het Nationale Park de Hoge Veluwe omdat die ecoduct Oud Reemst heeft afgesloten, snap ik. Maar dat de provincie niets doet om de N224 veiliger voor overstekend wild te maken, daar snap ik helemaal niets van. Een wolf ook niet, vrees ik.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *