Europarcs in Otterlo mag nog steeds uitbreiden van het Edese College

‘De grenzen van de grootschalige verblijfsrecreatie zijn bereikt. De grote recreatieparken groeien niet verder.’

Deze tekst staat op bladzijde 26 van het concept Gebiedsprogramma Otterlo 2040. Een programma dat met veel inzet en tijd van vrijwilligers uit Otterlo en van ambtenaren van de gemeente Ede is opgesteld. Een programma waarin Otterlo aangeeft hoe zij de toekomst ziet. En één punt is daarin duidelijk: Otterlo is klaar met de uitbreidingen van grote recreatieparken.

Het gebiedsprogramma is dus in een gebiedsproces samen met de gemeente Ede opgesteld: kat in het bakkie dat kan niet meer misgaan verwacht je dan, maar zo is het niet. Vlak voor de laatste gemeenteraadsverkiezingen in 2022 besloot het vorige college van burgemeester en wethouders namelijk over zijn graf heen te regeren. Zij keurde een uitbreidingsplan voor Europarcs De Wije Werelt in Otterlo goed.

Waarom moest dat vlak voor de verkiezingen gebeuren vraag je je dan af? Kon dat niet wachten tot na de verkiezingen als de kiezer gesproken had? Kon dat niet wachten totdat de Otterlose bevolking geraadpleegd was? Bijvoorbeeld via een gebiedsproces resulterend in een gebiedsprogramma?

Nou ja, denk je dan na de verkiezingen: nieuw college, nieuwe kansen. En met het Gebiedsproces Otterlo leek het college die kans te grijpen. En dan denk je ook dat de uitbreidingsplannen van Europarcs wel van de baan zullen zijn. Het nieuwe college hoeft alleen nog maar het besluit van het oude college in te trekken.

Ja dat denk je…

Totdat je hoort dat de uitbreidingsplannen van Europarcs begin 2024 gewoon in de Edese gemeenteraad zullen worden behandeld.
Totdat je begrijpt dat dit betekent dat het nieuwe college de uitbreidingsplannen van Europarcs dus ter goedkeuring voor legt aan de gemeenteraad.
Totdat je hoort dat Europarcs de gehele Edese gemeenteraad heeft uitgenodigd voor een bedrijfsbezoek aan Otterlo op 3 november 2023.
Totdat je je afvraagt of heel Otterlo dan niet door het college bij de beer wordt gedaan, zoals we op de landbouwschool zeiden als iemand in de maling werd genomen.

Daarom voor alle duidelijkheid: de uitkomst van het Gebiedsproces Otterlo kan alleen maar een stop op uitbreiding van grote recreatieparken zijn. Een college en een gemeenteraad die dat niet begrijpen, en daar niet naar handelen, schaden op ernstige wijze het vertrouwen van de Otterlose bevolking. Zij zetten ook de voortgang van het gebiedsproces Otterlo op het spel. Want waarom zou je je als Otterloër nog inzetten voor dat gebiedsproces als college en gemeenteraad de uitkomsten van dat proces nu al negeren, terwijl de inkt van het gebiedsprogramma nog nat is?

Let wel, dat Europarcs anders over die uitbreiding denkt is hun goed recht. Maar zij hebben een ander belang. Want Europarcs is eigendom van miljarden investeringsmaatschappij Waterland en die heeft als doel een zo hoog mogelijk financieel rendement creëren voor hun beleggers. Dat betekent dat het hun belang is zoveel mogelijk bungalows te bouwen en te verkopen.

Dat belang van Waterland/Europarcs is niet het belang van Otterlo, dat mag duidelijk zijn. En we hebben een gemeenteraad gekozen en een bestuur aangesteld om dat belang van Otterlo te behartigen. Daarom is er voor het college maar één besluit mogelijk en dat is intrekken van het goedkeuringsbesluit van de uitbreidingsplannen van Europarcs.

Het lijkt me een goed plan als de gemeenteraad die intrekking op 3 november tijdens hun bezoek aan Europarcs aan  de directie van Europarcs mededeelt.

Bronnen:

https://www.ede.nl/fileadmin/ede.nl/Pdf-en/Concept_gebiedsproces_Otterlo_02-10-23_h2.pdf

https://www.ede.nl/gebiedsprocesotterlo

Waterland/Europarcs heeft het college van Ede misleid – EdeDorp

https://www.edestad.nl/lokaal/recreatie/799792/recreatiepark-de-wije-werelt-in-otterlo-wordt-nog-wijder-

https://fd.nl/financiele-markten/1465382/investeerder-waterland-haalt-4-mrd-op-bij-beleggers

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *