Taxeren kun je leren!

We hebben in Ede een taxatieprobleem. We kunnen het niet, dat taxeren. Zo taxeerde we een parkeerplaats van 3.300 m2 in het centrum van Bennekom op 1 euro. Dat lijkt iedereen wat aan de krappe kant, hè? Ook bij het taxeren van het volkstuinencomplex aan de Hartogsweg ging er wat mis. De gemeente taxeerde het op 25 milletjes, een projectontwikkelaar gaf er vijf keer zoveel voor. De gemeente zei er wel direct bij dat een bestemmingswijziging voor dat perceel niet gaat gebeuren en dan zullen we eens kijken tot hoe lang die belofte van onze rentmeesters overeind blijft. Ik zet in op een jaar na de volgende verkiezingen.

Het gaat hier om ondernemers die dankzij de taxeerhandicap zo maar een mazzeltje binnenhalen. Wat een toeval, hè? Want bij burgers gaat dat taxeren net de andere kant op, in het voordeel van de gemeente!

We hebben het natuurlijk over de onroerendzaakbelasting. Dan wordt er bij zo’n taxatie niet zuinig gedaan. Huizen blijken meer waard dan de makelaar ooit kon verzinnen en aan de hand van die taxatie komt de gemeente direct even afrekenen. Ik heb zelf gevraagd naar die taxateur die het Broekakkerplein taxeerde, maar die is blijkbaar met vakantie ofzo.

Je kunt dan bezwaar maken. Dat moet je niet doen als je depressief of anderszins levensmoe bent want dat is een lijdensweg, mensen. Doe dat niet. We volgen trainingen en opleidingen om burgers zo snel mogelijk af te wimpelen en daar zijn we goed in!

Veel handiger: neem zo’n bureau in de arm. Die regelen het gratis en voor niks en het scheelt je zo een paar tienen belasting. En in een paar jaar is dat zomaar honderd euri dus je bent wel gek als je dat niet doet. En het mooie is, het kost je niks want die bureaus brengen alle kosten bij de gemeente in rekening.

Inmiddels zijn er zoveel Edenaren die zo’n bureau in de arm nemen dat die kosten helemaal de spuigaten uitlopen en wat doet de gemeente Ede dan? Die verhoogt de ozb. Ook voor de mensen die geen bureau hebben ingeschakeld.

Bedankt, he?!

Aan wie hebben we dat te danken? Volgens de wethouder aan Edenaren die zulke bureaus inschakelen. En aan die bureaus. Het ligt aan iedereen behalve de gemeente zelf. Nee, aan die taxaties ligt het zeker niet, he?! Dat die bureautjes achteraf vaak gelijk krijgen en dat ze daarom die proceskosten in rekening mogen brengen wordt er niet bij verteld.

Wat een prachtig afscheidscadeau van onze vertrekkende wethouder van financiën. De belasting gaat met 3% omhoog. En Edenaren zijn daar zelf de schuld van. Dat er meer belasting moet worden geheven omdat de kosten van het nieuwe station 35 miljoen hoger uitvallen, de kosten van nieuwe woonwijken 30 miljoen bedragen, de kosten van jeugdzorg gierend uit de klauw lopen en het verlies van het WFC-terrein al zo’n 20 miljoen bedraagt, daar hoor je dan niemand meer over.

Komt er volgend jaar weer zo’n aanslag ozb binnen? Denk dan eens aan Mo Taxatiebureau, dan lopen we samen helemaal binnen!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *