Verwarde man

De twee woordjes ‘verwarde’ + ‘man’ zijn een beladen begrip geworden. Deze keer niet omdat het gaat over geslacht (vrouwen kunnen ook verward zijn) van seksisme geen sprake. Nu omdat de term een belangrijke rol speelt in de discussie over immigratie en veiligheid. Versimpeld, gechargeerd en verkort zijn er twee smaken:

 • De linkse wegkijkers werken samen met de moslims die de wereld langzaam maar zeker overnemen en gebruiken het woord ‘verward’ om de ware motieven van vijandige strijders te verbloemen zodat het in slaap gesukkelde publiek niet weet dat ze langzaam maar zeker in het kalifaat terecht komen.
 • De rechtste haatzaaiers misbruiken mensen met psychische problemen als onterechte voorbeelden om iedereen bang te maken voor moslims zodat ze vatbaar worden voor hun racistische manier van denken.

Ede haalde het landelijke nieuws afgelopen woensdag niet toen een verwarde man “Allahu Akbar” schreeuwde voor de MacDonalds. De politie kopte: “Van ijsje naar verhitte situatie” EdeStad maakt er: “Man roept Allahu Akbar in centrum Ede” van. In tegenstelling tot Den Haag een paar dagen terug geen mes. Dus gelukkig bleef het lokaal nieuws. Wel een heleboel commotie. Het Facebookbericht van de politie Ede ruim driehonderd keer gedeeld, veel discussie online.

Hoewel discussie misschien een te groot woord is. Er zitten pareltjes tussen, maar de meeste reacties op het politiebericht komen toch op z’n zachts gezegd ‘verward’ over.

 • Naar allah brengen ofwel spuitje geven. Als je zoiets doet in deze tijden ben je t leven niet waard als je ermee spot. Mensen weer bang of nog erger… manman
 • blablablabla onzin verhaal en iedere rascist mag effe uit de kast komen kom op vertel julie miezerige hoerennening maar . socialmedia propegande
 • En over een uur is hij buiten, Want hij heeft toch nix misdaan? Zo moe van Sla zo een kerel zn hersens in
 • Wollah drm nederlanders zijn joden kk flikkers waneer ik nederlander zie ok volg hem breek volgende dag in kk racisten allemaal flikkers Kut nederland
 • Deze man moet je klappen geven en harde ook
 • Als ik wil roep ik de hele dag door allahu akbar.. is dat tegenwoordig strafbaar? Haha ga weg met jullie broodje aap verhaal.
 • Leg maar honkbal knupel schter de ballie kunnen ze hem gelijk een stoot geven
 • kogeltje mischien opsluiten kost meer duiten
 • Land uit gooien mafkezen
 • Gelijk slopen die gasten zero tolerantie in dit sorry situatie en het recht in eigen nemen dat is de enige oplossing

Tien reacties uit de honderden die onder het bericht staan. Mensen die oproepen tot dood en geweld omdat ze tegen geweld zijn. Mensen die een hele bevolkingsgroep en/ of religie wegzetten omdat ze denken dat één iemand uit de groep iets gedaan heeft. Facebookberichten van de politie wantrouwen omdat ze gaan over iets wat voor jou van waarde is. Vrij verwarrend allemaal.

Spittend door alle verwarrende reacties kwam ik een ooggetuigenverslag tegen. Daaruit blijkt dat de verwarring een simpele oorzaak had: drank; Dat de verdachte geen moslim is én dat er (verrassing!) ook al geen complot van de politie gaande is. Heerlijk nuchtere feiten. Een prachtig tegengif tegen verwarring en nepnieuws. Ondertussen was de vraag van de politie: “Heeft u de bedreiging/belediging gehoord of gezien, dan willen wij graag met u in contact komen.” De politie is dus op zoek naar feiten. Zo hoort dat. Trouwens, feiten zoeken is niet alleen handig voor de politie. Wat je politieke standpunt of levensbeschouwing ook is, op zoek naar feiten is altijd een goed idee. Nog een mooi idee: gesprek. Bij een discussie niet alleen roepen wat je denkt/ voelt of vindt maar ook luisteren naar anderen. Best leerzaam, leuk ook en soms zelfs een oplossing voor verwarring.

Angst voor toenemend racisme is niet raar.
Alle Nederlands van pedofilie beschuldigen omdat je tegen racisme bent wel.

Angst voor terreur is niet raar.
Oproepen tot geweld en moord omdat je tegen terreur bent wel.

Natuurlijk zijn er problemen. Meer verwarring maakt ze groter en leidt af van oplossingen. Daarom bij deze een oproepje voor ons allemaal. Laten we de ‘verwarring’ voortaan zoveel mogelijk overlaten aan de echte verwarde mensen en zelf proberen zo veel mogelijk bij te dragen aan ontwarring.

 

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *