WERELDVERBETERAARS

De laatste loodjes moeten nog even worden gewogen. Het collegeakkoord van Ede is bijna rond. Onlangs werden alvast de beoogde wethouders bekend gemaakt. Dat Willemien Vreugdenhil (CDA) en Leon Meijer (CU) terug zullen keren lag wel in de lijn der verwachting. De nieuwe wethouders Hester Veltman (VVD) en Peter de Pater (Gemeentebelangen) deden ook weinig mensen van hun stoel vallen lijkt mij. En dan hebben we verder de voor Ede onbekende Lex Hoefsloot van GroenLinks. Hij was al eerder werkzaam als wethouder in buurgemeente Wageningen.

Vol verwachting klopt mijn hart dan ook hoe groen en duurzaam het Edese ‘regeerakkoord’ voor de komende vier jaar zal zijn. Nee, beter gezegd hoe de visie van het college zal zijn voor de verdere toekomst. Ik weet dat er mensen zijn die met angst en beven alles op dit gebied gadeslaan (Hoi Harmen). Die dan in de nacht badend in het zweet wakker worden. Die dromen over Ede volgebouwd met windmolens. Een plaats waar de groensharia streng wordt gehandhaafd. Een paar vierkante meter te veel aan tegels en je hangt. Waar je door de lange arm van de groene wet in het centrum uit je auto wordt geknuppeld.

Kritisch Ede twitterde onlangs: ‘Binnenkort nieuw college in Ede. Werd tijd. Met mevrouw Veltman en Peter de Pater aan boord hopelijk een gezond tegenwicht ten opzichte van wereldverbeteraars en windmolenplaatsers.’ Zo wordt er dus ook aangekeken tegen maatregelen die goed zijn voor mens en milieu. Als ik sommige mensen hoor dan staat alles wat met duurzaamheid en groenbeleid te maken heeft per definitie gelijk aan het afpakken van alle leuke dingen. Vooral als er om bepaalde dingen te realiseren belastingverhoging nodig is wordt er moord en brand geschreeuwd.

Peter de Pater nam al eens tijdens een debat het woord ‘duurzaamheidsrazzia’ in de mond over verscherpte controle op naleving van de regels op dat gebied. Onze burgervader greep in en er moest excuses worden gemaakt voor dit begrip. Hopelijk gaat De Pater als wethouder uit een ander vaatje tappen nu hij mede verantwoordelijk zal gaan worden voor wet- en regelgeving op duurzaamheidsgebied. Mevrouw Veltman heb ik nog weinig gehoord. Van VVD zijde was het eigenlijk alleen Alexander Vos DeWael die over dit onderwerp in de vorige raadsperiode iets liet horen.

Ik hoop dan ook dat al onze zonnepanelenevangelisten, boomplantjunkies en bijenknuffelaars binnen de Edese politiek een stevig stempel op dit beleid weten te drukken. Niet zo zeer omdat het leuk is maar juist omdat het noodzakelijk is. Omdat de klok doortikt. Omdat er nog generaties na ons komen. Wat mij betreft gaat het nieuwe college in gemeente Ede fiks aan de slag onder het motto: Duurzaam en groen, natuurlijk een kwestie van doen! Mag door alle wethouders in tuinbroek met houtje-touwtje-jas en geitenwollensokken gedaan worden maar is uiteraard geen verplichting.

 

 

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *