Mannenbolwerk!

Het lijkt zo onschuldig en Ellen Out (de fractievoorzitter van GroenLinks Ede) bedoelt het vast erg goed. Er moeten vrouwelijke columnisten zich aansluiten bij EdeDorp. Niet omdat ze iets te zeggen hebben of omdat ze het zelf leuk vinden maar omdat ze vrouw zijn. In 2018 is dat namelijk een vereiste. Je moet representatief, inclusief, divers en vooral een afspiegeling van de samenleving zijn.

Je mag niet meer zomaar doen wat je wil doen, wat je leuk vindt, waar je goed in bent – NEE nee, je moet kijken of de verdeling klopt. Begrijp me niet verkeerd, ik heb een hekel aan racisme en discriminatie. Prachtig vind ik het dat sinds kort in ons gemeentehuis Artikel 1 van de grondwet op de muur geschilderd is. Mensen uitsluiten omdat ze een bepaalde overtuiging, afkomst of geslacht hebben vind ik stompzinnig en slecht. In de ideale samenleving beoordelen we elkaar op gedrag, vaardigheden en talent. En dus NIET op ‘welke -andere- grond’ dan ook.

De tweet van Ellen was natuurlijk zo spannend niet. Niemand die het erg vindt als er (meer?) vrouwen leuke columns gaan inleveren bij de eindredactie van EdeDorp. Graag zelfs! Echt boos zal ze niet zijn dat er op dit moment alleen/meer* mannen columns schrijven voor deze Edese website. Maar toch moest ze het even noemen én hiermee legt Ellen wel de vinger op de (spreekwoordelijke) zere plek. Want dit is wel hoe er tegenwoordig door veel mensen gekeken en geoordeeld wordt.

Ellen doet ook mee aan de formatie. Dat we via #ruimtevoorEde hier (helaas) niets inhoudelijks over horen is al vaak genoeg gezegd. Maar wát horen we allemaal niet? Zou #RuimteVoorDiscriminatie een ding zijn? De samenstelling van het college bijvoorbeeld? Ik doel nu niet op de Edese partij die sneuvelde omdat ze ruzie kregen over hun kandidaat, ik doel op het geheel. Worden de kandidaten gekozen omdat ze goed zijn in wat ze doen of wordt er (lekker progressief) niet gezocht naar de beste maar naar een mooie afspiegeling van de samenleving. En wat van mogelijkheden krijgt dat nieuwe college straks om per wet af te gaan dwingen dat iedereen gelijk moet zijn.

Dat laatste is natuurlijk het probleem. In Amerika is deze discussie net nog wat populairder dan hier en hebben ze het mooi samengevat in: ‘equal outcome’ vs ‘equal opportunity’. Ben je tevreden als iedereen gelijke kansen heeft of ben je tevreden als alles perfect eerlijk verdeeld is. Ik hoop dat we met z’n allen gaan voor de gelijke kansen en niet voor de gelijke uitkomst. Het zal mij een zorg zijn of er alleen maar – of geen vrouwen werken op een bepaalde afdeling. Het interesseert me niets welke huidskleur de burgermeester heeft. Wat me wel interesseert is of geslacht of huidskleur een grond is voor discriminatie. Via #ruimtevoorEde krijgen we nog weinig mee van het formatieproces, maar alle mensen die een rol spelen in dit proces lopen regelmatig langs de muur waarop nu Artikel 1 staat. Ik hoop maar dat ze er af en toe naar kijken en het uitgangspunt serieus nemen.

#GeenRuimteVoorDiscriminatie

 

* Eén van de columnisten van EdeDorp de anonieme Twitteraar Mo-van-Ede, of Mo voor Mohammed, Monica of iets heel anders staat weet niemand. Of EdeDorp dus ook echt een mannenbolwerk is of toch versterkt wordt door een enkele vrouw is niet helemaal duidelijk.

 

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *