Je zal maar verhuizer wezen

Je zal maar verhuizer wezen

Daar ben je mooi mee klaar…

Sinds mijn tienertijd is het lied: ‘verhuizer’ altijd in mijn hoofd blijven hangen. Het komt van het album ‘Aan de macht’ van Pater Moeskroen. Tussen knallers -die ik bijna allemaal uit mijn hoofd kon (en misschien nog kan) zingen- als ‘Roodkapje’, ‘Dr. Livingstone’, ‘Het meisje met de Picolo’, ‘Reservebeld’ en het legendarische ‘Ode aan de banaan’ stond ook dit briljante nummer. Ook al luister(de) ik verder alleen maar naar rock- en metalmuziek de aanstekelijke deuntjes van deze CD bleven hangen.

Dozen vol met keukenspul

Pannen en bestek

Kisten vol met flauwekul

En dan een stapelbed

 

Je zal maar verhuizer wezen

 

Zo ook dit nummer. Best gek, want mijn ervaring met verhuizers is uiterst positief. Twee voorbeelden:

  1. Mijn vader noemde zichzelf altijd verhuizer (meer omdat hij geen zin had zijn facilitaire functie uit te leggen maar in de kern klopte het best) en hij had er erg veel lol in.
  2. Toen ik met mijn grote hoeveelheid materiaal voor jeugd- en jongerenwerk dakloos werd -een uit de hand gelopen project genaamd: Ed & Ted– was het een verhuisbedrijf dat Ed&Ted uit de brand hielp. De helden van Mondial Waaijenberg Verhuizers zorgen sinds 2015 al dat de hele voorraad spullen niet weg moet wegens ruimtegebrek maar nog steeds gebruikt kan worden door allerlei clubs en verenigingen. Zo tof!

Kortom, ik heb niets tegen verhuizers, sterker nog, ik ken dus persoonlijk zeer aardige verhuizers waar ik echt geen medelijden mee heb.

Nog meer kasten, een gordijn

Een aambeeld en een vlag

Je zal maar verhuizer zijn

En dat dan elke dag

Toch schoot dit lied me weer door het hoofd toen op de site van de Gelderlander las dat de verhuizing van Cultura mogelijk van de baan was. Echt spannend nieuws is het niet. Officieel weten we ook nog niets. (Een woordvoerder van de gemeente Ede laat weten dat het college volgende week een besluit omtrent het onderwerp neemt.) Maar volgens mij voelt iedereen wel aan dat Cultura niet gaat verhuizen, veel te duur.

Helaas wordt boerenverstand niet gewaardeerd in de politiek en werd er besloten om € 25.000 uit te trekken om te onderzoeken of het slim is om Cultura te verhuizen naar de Achterdoelen. Al komt er een positief verhuisadvies uit dat onderzoek, de enige partijen in Ede die het zien zitten zijn Gemeente Belangen en D66. Met de VVD, de PvdA, het CDA, de SGP, de ChristenUnie, Burger Belangen, Democratische Kiezers én GroenLinks tegen is er amper draagvlak. De ingang aan de andere kant maken krijgen ze vast rond, maar de boel verplaatsen, kansloos.


Stoelen, banken, een dressoir
Een oude linnenkast
Twee gekrulde kandelaars
Piano d’r aan vast

Een losse deur, een raamkozijn
Een hele oude kaas
Een kippehok met een konijn
En daar gaat weer een vaas

 

De grote vraag is dan natuurlijk waarom er toch zoveel geld aan uitgegeven is. Om dat te begrijpen moet je misschien ervaren politicus zijn, ik begrijp het in ieder geval niet. Vorige week schreef ik dat geld niet gelukkig maakt, maar met