Neveninkomsten

Een vriend van me werd een jaar of zes geleden, tijdens de crisis, na een dienstverband van bijna 25 jaar ontslagen. Geen geld voor een sociaal plan of afvloeiingsregeling, maar gewoon WW. Dat stopt na een paar jaar en dan wordt het bijstand. Gelukkig vond ze wel werk maar het inkomen komt net niet boven de bijstandsgrens uit en ze krijgt dus aangevuld tot de bijstandsnorm. Vorig jaar ontving ze met kerst een gratificatie. Honderd euro! Veel geld voor iemand die in de bijstand zit. Maar door die gratificatie kwam ze ineens wel boven de bijstandsgrens uit en dus kon ze die 100 euro weer inleveren. Fijne kerst.

Hoe anders gaat het als je in de politiek zit. Een wethouder uit Alblasserdam krijgt al 12 jaar wachtgeld omdat het salaris van zijn huidige baan lager is dan dat hij verdiende als wethouder. En dat is geen fooitje, maar € 1450 per maand. Netto! Bovenop zijn salaris dat hij nu krijgt. En dat stopt niet nu het per ongeluk in de publiciteit is gekomen. Integendeel, dat gaat gewoon door tot aan zijn pensioen over 4 jaar. Dat levert de man bijna 3 ton netto op en dat zal de gemeenschap bruto wel ongeveer het dubbele kosten.  Zo gaat dat.

Op 4 september nam ons eigen Edese college een besluit. Een besluit van het college dat gaat over het college zelf, wat zo’n besluit altijd een beetje verdacht maakt. Het besluit houdt in dat neveninkomsten van wethouders, zeg maar de beunklusjes, niet worden verrekend met het inkomen dat ze ontvangen als wethouder of burgemeester.

He?

Er zijn dus blijkbaar wethouders die naast hun inkomen van een ton per jaar of meer van de gemeente ook nog ander inkomen hebben. Anders hoef je zo’n besluit niet te nemen lijkt me. Volgens de wet mag je als politiek ambtsdrager per jaar voor 14% van je salaris bijbeunen zonder dat je dat hoeft terug te betalen. Het mag wel maar hoeft niet en het mooie is: daar mogen ze zelf over beslissen!

Ik denk eerlijk gezegd niet dat onze burgemeester en wethouders veel bijklussen. Ik weet wel dat dat sommige van onze voormalige bestuurders wachtgeld ontvangen. Maar wat is het toch gek dat het college zelf in een kamertje ergens ver weg in het gemeentehuis het besluit kan nemen dat ze alles onder die 14% mogen houden. Dat lijkt met in het kader van de openheid die onze nieuwe burgemeester nastreeft toch niet bedoeling.

Die vriend zit niet in de politiek maar veegt voor € 10 per uur de kont af van bejaarden, staat te wassen en te strijken en doet ondertussen sociaal werk door te luisteren naar verhalen die ze al drie keer gehoord heeft.

Ze zou het ook wel willen, zelf beslissen over haar uitkering. Ze hoeft geen wachtgeld maar die € 100 wil ze wel graag terug.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *