Zwerfafval

Waar je ook komt, welke straat je doorfietst, elk plantsoen waar je doorheen loopt – het volgt je overal. Lege, soms halfvolle blikjes, plastic flesjes of bekertjes, verfrommeld, verkreukeld, in elk geval viezig. Het ergste zijn injectiespuiten, gebruikte condooms, kots, klodders en uitwerpselen. Na elke jaarwisseling is het altijd weer verbijsterend om te zien en te ruiken hoe veel van de meest ontwikkelde wezens op aarde het normaal vinden hun eigen troep te laten rondslingeren. Rokende tonnen vol smurrie, bergen snippers van afgestoken vuurwerk, smeulende resten met vuurpijlstokken en explosief karton, ontplofte flessen – toe maar jongens, laat maar liggen tot half maart, wie dan leeft wie dan zorgt en de gemeente is verantwoordelijk voor de collectieve rotzooi die ik heb gemaakt.

Het opmerkelijke is dat het vaak de meest brave burgeressen en burgers zijn die de ongelofelijke berg troep te lijf gaan. Zeker op een dag als World Clean Up Day zie je de wereldverbeteraars en fatsoensrakkers gehuld in oranje hesjes en gewapend met prikstok en vuilniszak gezellig keuvelend schuifelen door stad en land. Ik houd van deze mensen. Ze doen me denken aan mijn lieve moeder die elke keer als ons gezin neerstreek op het stille strand ondanks haar chronische ischias zonder te morren het hele gebied rond onze tent ging afstruinen. Juist omdat ze ons nooit vroeg, gingen mijn broertjes en ik een voor een stilaan meehelpen. En een voor een haalden we resten afval uit het zand: stukjes blik, doppen, glasscherven.  Op een dag vond ik iets blinkends met een vrouwenhoofd erop. Honderd procent vindersloon, want ik mocht die rijksdaalder houden.

Eigenlijk zou het altijd wereldschoonmaakdag moeten zijn. En dan moeten elke dag de vervuilers opruimen. Stuur ze maar op pad, de criminelen al of niet met witte boord. Laat ze alle troep aan hun stok prikken en onze wereld een beetje schoner maken en hun schuld aan de samenleving beetje bij beetje aflossen. Laat ze vergezellen door liegende en bedriegende bankiers en politici die hun eigen besmeurde onrechtmatige declaratiebonnetjes, loze beloften en bonusbriefjes bij elkaar mogen harken. Nu, vooruit de enkele roestige eurocent die ze temidden van hondenpoep en mensenkots eerlijk vinden, mogen ze in hun zak steken.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *