TUNNELVISIE

Een bezorgde inwoner van Ede maakte onlangs op twitter melding van de petitie op het internet (klik hier) die getekend kan worden om de sluiting van de spoorwegovergang bij de Kerkweg tegen te gaan. Hij sprak daarbij ook de vrees uit dat werkelijke sluiting weleens een tweedeling van Ede teweeg zou kunnen brengen van het kaliber Noord- en Zuid-Korea. Nou, dat zal wel niet zo’n vaart lopen en ik zie in onze burgemeester René Verhulst (voorlopig) ook geen potentiele Kim Jong- un die vanuit ‘noord’ met ijzeren spoorrail regeert. 

In Ede is het aantal plaatsen om bij het spoortraject Arnhem/Utrecht verder te kunnen al erg beperkt. We hebben die bij de Keesomstraat, de Hakselseweg, de Klinkenbergerweg en genoemde Kerkweg. Nu is de tunnel tussen de Hakselseweg en de Frankeneng ook al geen groot succes. Deze is slechts toegankelijk voor auto’s en ben ik in de hoedanigheid van fietser (of soms als hardloper) verplicht een hele rare en onlogische omweg te maken. Het verlangen om fietsstad bij uitstek te worden daar zijn we in Ede zo nog heel ver van verwijderd.

Het wordt hoog tijd dat bestuurlijk Ede duidelijk aangeeft wat de precieze bedoeling is met de overgang bij de Kerkweg en op wat voor termijn! En neem nog even mee dat de aanleg van nog een tunnel bij een fikse hoosbui een echte tweedeling teweeg brengt. We zagen dat een tijdje geleden toen onze tunnels tijdelijk als gemeentelijk zwembad konden fungeren. Het woordenboek leert dat tunnelvisie ‘een beperkte kijk op iets hebben’ is. Laat ik maar de hoop uitspreken dat we bestuurlijk en politiek Ede daar niet van hoeven te beschuldigen. Nee toch?

Ik vraag me trouwens af hoe zoiets in Noord-Korea gaat? Wellicht heeft Kim Jong-un al een keer op weg naar z’n werk iets te lang voor een tunnel of overgang moeten wachten. Ik stel mij zo voor, zoals het een beetje dictator betaamt, hij direct een fiks aantal extra tunnels en overgangen heeft laten aanleggen. Of nog rigoureuzer, direct alle vormen van verkeer heeft laten verbieden of nog beter… het hele spoor heeft weg laten halen. Maar we weten het niet hè. Wellicht kan onze burgemeester eens bij hem naar de daar geldende tunnelvisie informeren?

 

 

 

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *