Herenboerenakkoord

Misschien hebben we allemaal wel eens zo’n groene duurzame droom gehad. Een moestuintje, een boerderijtje voor jezelf. Je verbouwt je eigen groente en fruit, raapt de eitjes van je eigen kippen, besproeit je akkertje met het regenwater uit je eigen regenton, wekt je eigen energie op. De stichting Herenboeren Ede liet het niet bij dromen, maar maakt die droom waar. 

Volgens hun eigen website Herenboeren.nl:

‘Als Herenboer pak je eigenlijk een stukje regie terug op zoiets belangrijks als je eigen eten; behalve lekker en gezond is dat ook leuk en leerzaam. Want van iets meer kennis van je dagelijkse eten, word je niet slechter toch? Herenboeren zijn ondernemend, want gedeeld eigenaar van hun eigen boerderij. Als huishouden investeer je eenmalig in je lidmaatschap. Verder delen de Herenboeren alle kosten die nodig zijn om hun bedrijf te laten draaien. Hoeveel precies, daarover besluiten ze samen, maar een tientje per persoon per week is een aardig richtbedrag.’

Als Herenboer of als deelnemend gezin word je voor een eenmalige investering van € 2000 gedeeltelijk eigenaar van de Herenboerderij. Daarbij komen dus ook de kosten van minstens € 520 per jaar.

Het is veel geld voor zo’n duurzaam voedselavontuur, en dat zal niet voor iedereen zijn weggelegd. Aan de andere kant gaan veel mensen jaarlijks met vakantie en dat komt ook al gauw neer op € 3000 per gezin. Sla je vakantie een keer over en je hebt al een flink deel van je aanloopkosten te pakken. Of ik ervoor voel? Eerst maar eens de kat uit de boom kijken, is een gedachte die mij bekruipt. Bang dat zo’n mooie droom uiteenspat op een teveel aan ideaal en een tekort aan gemeenschapszin. Angst dat de boel verzandt in oeverloos vergaderen of onderlinge herrie. Maar Herenboeren uit Ede zetten door.

Onlangs kreeg de stichting het akkoord van de gemeente om op de Ginkel 32 hectare landbouwgrond duurzaam te gaan verbouwen. Herenboeren Ede zal een coöperatie worden waarin tweehonderd gezinnen een boerderij beheren zodat ze op eigen grond hun eigen groente, koren, eieren en vlees gaan produceren. De coöperatie heeft een boer in dienst die functioneert als bedrijfsleider.

Een prachtig groen en duurzaam avontuur dus waarin de tweehonderd eigenaren samen de zeggenschap uitoefenen over de Herenboerderij. Ze moeten het eens worden over wat de boer in hun dienst gaat produceren en hoe hij of zij het land gaat beheren. De randvoorwaarden zijn dat het ecologisch gebeurt en past binnen de eisen die de kringlooplandbouw stelt. Hun beloning zal bestaan uit een eerlijke oogst en naar keuze vlees van letterlijk eigen bodem. Ze eten met de seizoenen mee.

Misschien zijn toch wel behoorlijk wat Edenaren benieuwd naar het reilen en zeilen van de Herenboerderij op de Ginkel. Net als ik trouwens. Wat in het vat zit verzuurt niet. Dan maar niet op vakantie. En als over een paar jaar tweehonderd gezinnen wekelijks tevreden naar huis fietsen met een mandje heerlijk vers fruit onder de snelbinder, wie weet stap ik alsnog in. Altijd al parttime Herenboer willen worden.

George Knottnerus

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *