Corona in Ede

Toegegeven, ik dacht aanvankelijk dat het zo’n vaart niet zou lopen. Bovendien was al snel bekend dat de dodelijkheid van het coronavirus niet veel erger was dan die van de griep. Een tot twee procent van de besmette mensen meer dan bij griep het geval is zouden er aan overlijden. Bovendien zou het als er al besmette mensen aan zouden sterven, gaan om gestapelde diagnoses – mensen die al een andere ziekte hebben waardoor hun weerstand slecht is, en dan vooral ouderen. Begrijp me goed, vreselijk allemaal, maar niet veel erger dan een fikse griepgolf.

Dus waarom al die drukte, die noodmaatregelen, die mediahype?

Er zijn inmiddels wereldwijd meer dan 100.000 besmettingen. Het virus stak het eerst de kop op in China waar inmiddels de teller van besmettingsgevallen op 80.000 staat. Dé grote besmettingsbron in Europa is Noord Italië. Maar ook in Nederland zijn zorgen, het aantal is opgelopen naar 128 (bij het schrijven van dit stuk), er is een onbekende besmettingsbron in Noord Brabant en ook op scholen in Haarlem en Amersfoort is het virus opgedoken.

Virologen hebben uitgezocht dat corona besmettelijker is dan griep. Door fysiek contact van mens tot mens (zoenen, handen schudden) kan het overspringen, zelfs door hoesten binnen een straal van 2 meter kan dat. Of mondkapjes nou echt helpen tegen de verspreiding is niet helemaal duidelijk, de ene expert zegt van niet, de andere stelt dat het beste (en duurste model) wel een (geringe) beschermende werking heeft. Geruststellend is dat het virus niet of nauwelijks overleeft op dingen, zoals verpakkingen, jassen en microfoons.

Wat corona echter gevaarlijker maakt dan griep is dat de mens er nog geen natuurlijke weerstand tegen heeft ontwikkeld en dat er nog geen vaccin tegen bestaat. Hierdoor kan er bij onderschatting een pandemie ontstaan zodat er miljoenen mensen ziek worden waardoor overheidsdiensten, onderwijs, vervoer en de economie platgelegd worden. Wat ook een vervelend scenario is dat je bijvoorbeeld in Ede 100 besmettingen krijgt die in quarantaine of behandeld moeten, terwijl ziekenhuis Gelderse Vallei gesloten is of vol zit.

Dus moeten we in Ede ook op onze hoede zijn. Het is te hopen dat gemeente, ziekenhuis en zorgverleners koortsachtig bezig zijn aan noodscenario’s en een rampenplan voor als er een uitbraak in Ede komt. Beter koortsachtig bezig vooraf zonder dat er een uitbraak komt dan te laks waardoor je achteraf moet dweilen met de kraan open, en overal koorts moet genezen. En laat de instanties alsjeblieft ook actief, deskundig en duidelijk voorlichting geven, bijvoorbeeld over de (on)zin van welke mondkapjes, hoe en wanneer?

En wij, wat kunnen wij burgers doen om ons te beschermen tegen het coronavirus?

  • De raadgevingen van het RIVM ter harte nemen, ze hebben er niet voor niets lang voor gestudeerd om expert te worden.
  • Niet naar risicogebieden reizen (zie hiervoor de website van de NOS) tenzij het strikt noodzakelijk is. Geen fysiek contact met mensen die uit risicogebieden komen.
  • Bejaarden die ziek zijn zo mogelijk niet aanraken als jijzelf klachten hebt.
  • Geen of minder handen schudden, je handen goed wassen na bezoek aan markt of evenement, en sowieso als je terugkomt uit school of van je werk.
  • Heb je klachten, blijf thuis en bel de dokter.

We kennen het cliché dat zo toepasselijk is en maar al te waar zodat het hier niet herhaald hoeft te worden: voorkomen is beter dan genezen.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *