31 december 2018

Ik rekende al op een vuurwerkverbod. De knalliefhebbers en vuurwerkverkopers zullen not amused zijn, maar ik vind het heerlijk. Geen hartverzakking meer als je in december net het ziekenhuis bent uitgelopen om een vriend met een hartkwaal te bezoeken. En een serieuze kans dat je kindje aan jouw hand gehoorschadevrij de kinderboerderij kan afhuppelen, zonder dat het belaagd wordt door oerknallers of hells angel fire-rockers. En misschien rond 10 uur op oudejaarsavond nog een klein wandelingetje maken zonder te verdwalen in een dikke soep van smog en zwavel. In december 2018 1 vuurwerkvrije zone, heel Ede bijvoorbeeld? En 1 centrale show met siervuurwerk. Gelukkig nieuwjaar.

I have a dream.

 Die droom was best realistisch, de tijd was rijp. Want de Onderzoeksraad voor Veiligheid gaf het dringend advies om te kappen met gevaarlijk vuurwerk. En de oogartsen en chirurgen schreeuwen terecht al jaren van hun medische daken dat het aantal gevallen van oog- en huidschade toeneemt. Ook brandweer, ambulancebroeders en last but not least de politie was dit voorjaar eenduidig in hun advies: niet meer verkopen die superbommen en granaatgillers, want de veiligheidsdiensten kunnen de veiligheid niet meer garanderen en zelf ook niet meer veilig hun werk doen. Tel daar bij op de schade aan bushokjes, rieten daken, de geluidsoverlast en de fijnstof die schadelijk is voor milieu en longen, de schrik die honderdduizenden mensen, huisdieren en wilde dieren wordt aangejaagd en het zou toch wel duidelijk moeten zijn: de beschaving zet anno 2018 een stapje vooruit en neemt afscheid van een oeroud heidens gebruik dat ooit is uitgevonden om kwade bosgeesten te verjagen en in ere wordt gehouden ter wille van een kleine groep fanatieke lawaaimakers en een niet te onderschatten groep middenstanders die dat oervuurtje oppoken om er om de drie jaar een nieuwe auto van te kunnen kopen. 

 I hád a dream, want Rutte 3 besloot om géén verbod op gevaarlijk vuurwerk in te voeren. De goeden moeten niet onder de kwaden lijden, zo was de redenatie van Onze Regering. Als je erover doordenkt best wel ongelofelijk.

 In de jaren ‘70 steeg het aantal verkeersslachtoffers naar grote hoogte. Het toenmalig kabinet regeerde, dus keek vooruit. Maar vooral vond het dat een regering een taak heeft in de bescherming van de bevolking. Automobilisten droegen geen veiligheidsgordels. ‘Niet nodig voor mij,’zei de een, ‘ik rijd veilig’. ‘Veel te knellend’, zei een ander. En weggebruikers dronken graag een glaasje en deden daar stoer over. ‘Ik kan er wel 10 op voordat ik er iets van merk’, zei de een. ‘Ze moeten niet aan m’n pilsje komen,’ zei een ander. ‘Omdoen die gordel,’ zei de minister. En: ‘dronken achter het stuur rijd je een ander dood.’ De regering toonde lef en verantwoordelijkheidsgevoel. Doe wat goed is voor het volk op lange termijn, bescherm het. Dan moeten soms de goeden onder de kwaden lijden. Zij stelde de veiligheidsgordel verplicht, voerde de alcoholcontrole in en handhaafde streng. Het aantal verkeersslachtoffers daalde even snel als een uitgebluste vuurpijl.

Eens zal er toch weer een Nederlandse regering opstaan die durft te regeren?

We Have A Dream.

1 thought on “31 december 2018

  1. Kijk eens naar het mooie event wat ze bij de Enka georganiseerd hebben afgelopen jaarwisseling!
    Mijn inziens iedere kern een eigen mooie vuurwerkshow. Oh ja, carbid toe blijven staan…..

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *