NIETS IS WAT HET LIJKT

We doen in Ede nog net niet aan importheffingen maar streekproducten worden hier behoorlijk gepromoot. En dat is leuk. Producenten kunnen wat meer verdienen en zonder de dure tussenhandel is het voor de consumenten een stukje goedkoper. Zo zou het tenminste moeten zijn.  

Ik merkte dat ik toch een beetje wordt meegesleept door die regionale handel toen ik laatst bier op het boodschappenlijstje zag staan. En in plaats van gebruikelijke merken kocht ik bier van de Edese Heidebrouwerij. In dit geval Everzwijn Tripel. Daar zit veel alcohol in zodat ik dan wat minder naar de koelkast hoef te lopen. Dat leek me slim. Een paar dagen later stond in de Gelderlander een artikel waarin stond dat het Edese bier helemaal niet uit Ede komt maar gewoon ergens in Brabant wordt gebrouwen. Niets is wat het lijkt.

Overigens vroeg mijn visite of ik “ook gewoon Heineken in huis had” dus nu liggen er drie flesjes Everzwijn Tripel te wachten totdat de houdbaarheid is verlopen want eerder gooi je ze natuurlijk niet weg.

Niets is wat het lijkt zijn ook de auto’s met daarop het bord Toples. Ik had daar altijd gedachten bij. Zitten vrouwen daar halfnaakt achter het stuur? Is dit een naturistenrijschool?  Deze week stond ik naast zo’n auto en had ik eindelijk de kans om rustig naar binnen te gluren. Iedereen had kleren aan. Tja, ik hou van duidelijkheid. Tegenwoordig rijdt er in Ede ook een auto met daarop de tekst: Jan de Rijlesman. Dat is tenminste duidelijk. Al moet ik toegeven dat de naam Toples ook wel iets spannends heeft.

Niets is wat het lijkt bleek ook het bestuursakkoord. Bijna drie maanden na de verkiezingen zou je kunnen verwachten dat er een akkoord is tussen de partijen die het college gaan vormen. Een plan met heldere doelstellingen, targets en keiharde afspraken. Welnee. Afgelopen donderdag werden de paar partijen die de oppositie vormen uitgenodigd om nog eens lekker stukje mee te schrijven aan dit akkoord.

Je zou kunnen denken: had ze dan in eerste instantie al uitgenodigd. Was in april en mei al vast met ze rond de tafel gaan zitten maar nu verweet de coalitie de oppositie dat ze nog geen panklare teksten hadden geformuleerd. He? Ik zou zeggen: schrijf dat ff lekker zelf, dat akkoord. Jij moest zo het college vormen. Maar nee hoor, de PvdA vroeg zelfs nog een dagje uitstel omdat ze vrijdag moesten werken. Ja mensen, de politiek in Ede in een notendop.

Enfin, de oppositie werd kaltgestellt maar liet het gewoon gebeuren. Het definitieve akkoord is klaar eind februari 2022 en de doelstellingen worden dan gepresenteerd aan de gemeenteraad.

De rest van debat was dus helemaal niets en het leek nergens op. En zo zijn we er weer: niets is wat het lijkt.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.