De bloemen van Peter

Zo af en toe hoor je een goed idee. En zoals met de meeste goede ideeën wordt daar niets mee gedaan. Nog erger is een eigen goed idee, waar je vervolgens niets mee doet maar na een jaartje zie je je eigen idee terug door iemand die het wel uitvoerde. En daar heel rijk mee werd. Of gelukkig. Had ik al mijn businessplannen uitgevoerd dan zat mijn rijkdom op het niveau van Bill Gates. Of, als de uitvoering van mijn eerste ideeën mislukt was, op het niveau van de bedelstaf. Ik weet het niet, want ik bedacht wel eens wat maar ik deed er nooit wat mee.

Nee, dan Albert Einstein. Die deed wat met zijn ideeën. Ik weet niet of hij daar steenrijk van werd maar het zal hem in ieder geval een zekere voldoening hebben gegeven. Behalve goede ideeën had hij ook een visie. Een van zijn voorspellingen was dat als de bij zou uitsterven de mens binnen vier jaar zou volgen.

Albert Einstein. Niet de minste lijkt me. Dus nogal zorgwekkend, nu bijen met duizenden tegelijkertijd afsterven.

Niet omdat je dat ene exemplaar dat zo irritant is je slaapkamer zoemt doodmept, maar door het gebruik van neonicotinoïden, dat aan planten wordt toegediend. Ik weet niet precies waarom maar het zal er mee te maken hebben dat de oogst dan ‘efficiënter’ en met ‘een hoger rendement’ kan worden binnengehaald.

Het is natuurlijk makkelijk om de schuld af te schuiven op boeren maar zij krijgen ongeveer 20 keer minder dan de prijs voor hun producten die je als consument in de supermarkt betaalt. Logisch dus dat je als landbouwer die laatste cent er uit wilt persen door allerlei ranzigheid te gebruiken.

Maar dan het idee. Het was ongeveer een jaar geleden. Volgens mij was het bij de algemene beschouwingen van de gemeenteraad over de begroting ofzo. En ineens hoorde ik Peter de Pater iets zeggen over bloemenvelden.

Ik begreep ervan dat hij het een goed idee zou vinden als de gemeente, onze eigen gemeente Ede, weilanden zou gaan kopen en die zou omtoveren tot bloemenvelden. Weilanden vol met korenbloemen, klaprozen en andere mooie bloemen. Weilanden waarin de bij goed gedijt. De gedij-bij dus, en die hebben we volgens Einstein nogal nodig.

Het was een briljant idee van Peter waar niemand op in ging, dat weg viel tussen alle verbinding, ontmoeting, inclusie en andere popiejopie bestuurstaal. Maar stel je voor, 100 hectare weiland vol met bloemen, boordevol insecten. En met bijen. Ik zou daar graag langs fietsen. En ik schat dat duizenden toeristen dat ook wel willen. Zeker omdat we dan in de nationale kranten hebben gestaan omdat wel de killing fields vol met neonicotinoïden hebben omgetoverd tot gedijbijweilanden. Dan halen we de krant met iets vernieuwends dat heel eigenlijk heel oud is. Namelijk puur natuur.

Doe het Peter, luister naar Einstein en doe iets dat ik nooit deed: je ideeën uitvoeren.

 

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *