Zomertijd

Vanaf vandaag begin ik met voorslapen. Iedere dag 10 minuten eerder naar bed dan de dag ervoor want mijn jaarlijkse slaapfrustratie komt er weer aan: zomertijd. Of anders,  wintertijd is voorbij. Ik kan nooit onthouden wat nu eigenlijk de goede tijd is. Wat ik nog wel net kan herinneren is dat in het voorjaar de klok een uur vooruit gaat. Twee keer ‘voor’, dat past nog net in mijn overvolle brein.

Wat ik dat nog steeds niet weet is of het dan ’s avonds langer licht is en wat de gevolgen zijn voor de ochtend maar daar kom ik volgende week zondag wel weer achter. Ik zou eigenlijk ook moeten gaan vooreten, om mijn bioritme langzaam te laten wennen aan die stomme zomertijd.

Het schijnt ooit ingevoerd te zijn vanwege energiebesparing en dat zal 100 jaar geleden best wel een issue zijn geweest maar nu er steeds meer elektrische auto’s over ’s Heeren wegen zoeven, er net zoveel stroom voor het minen van bitcoins wordt gebruikt als het totale jaarverbruik van Argentinië en de biomassacentrales louter duurzaam energie produceren lijkt dat argument me wat achterhaald.

Als ik verkouden wordt is het meestal net na een tijdwisseling. Ik raak er van in de war. Huisdieren die een uur te vroeg aan m’n kop zeuren over eten. Te laat wakker worden maar vervolgens ’s avonds geen zin hebben om naar bed te gaan. Dat stomme klokje in mijn auto gelijk zetten wat me nooit lukt. Ik wordt er chagrijnig van en als ik chagrijnig ben dan wordt mijn omgeving dat ook. Mijn chagrijn reist sneller dan een Coronavirus.

Het is dus allemaal niet wat en voor het eerst in mijn leven was ik blij met een plan van de Europese Unie van een paar jaar geleden om een referendum te houden om dit onzalige gedonder af te schaffen. Maar zoals zo vaak met dit soort plannen: je hoort er vervolgens nooit meer van.

Ik ben nogal een voorstander van zomertijd en nu die over een week weer wordt ingevoerd lijkt het me daarom het beste de aankomende 86 jaar van de klok af te blijven en de zomertijd de enige echte tijd te laten zijn. Stop de tijd.

Nou zijn er ook mensen die juist van de wintertijd houden en in tegenstelling tot mijn gewoonte leek het me aardig om ook met die mensen rekening te houden. Dat kunnen we oplossen en ik had daarvoor een even simpele als geniale oplossing: in oktober zetten we de klok een half uur terug en vanaf dat moment blijven we er dan 85½ jaar vanaf. Iedereen gelukkig lijkt me.

Daarom stel ik voor er gewoon mee te beginnen. Als eerste in Ede en je zult zien dat de rest van Europa ook snel volgt. En dan noemen we het Centrale Edese Tijd, de CET. We trekken een lijn dwars over de Achterdoelen, een leuke toeristentrekker, de speciale CET-lijn, en je zult zien dat die lege pandjes in de Achterdoelen weer snel vol zijn.

Mensen hebben hun weerstand nu hard nodig. Niemand wordt er beter van als we twee keer per jaar met die tijd aan het schuiven zijn. Stoppen met die onzin dus!

En daarvoor hebben we nu nog ruim een half jaar euhh…de tijd.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *