Beste Binnenstad

Zo nu en dan neem ik eens een dagje vrij om samen met mevrouw Winkel een wat grotere plaats in de nabije, dan wel wijde omgeving, te bezoeken. Zo waren we o.a. al eens in Zutphen, Leerdam, Tiel, Wageningen, Deventer, Harderwijk en Doetinchem. We struinen dan lekker door het centrum en vergapen ons bij voorkeur aan oude historische panden. We gaan dan meestal op zoek naar een pittoreske gelegenheid om cappuccino met iets er bij te nuttigen. Soms is geluk heel gewoon.

Heel aardig om te doen dus en we houden het, columnist bij EdeDorp is geen vetpot, dan ook graag low-budget. Maar nu heb ik afgelopen week begrepen dat het nog veel goedkoper kan. We kunnen namelijk nog fiks op de vervoerskosten besparen. Want als ik de media mag geloven is de kans groot, dat binnenkort voor een heel bijzonder stadscentrum, de fiets of zelfs de benewagen volstaat. Dat we er eigenlijk al heel lang bovenop zaten maar er nooit weet van hadden.

Ons mooie Ede is namelijk, samen met Woerden, in de race om de verkiezing van ‘beste binnenstad’ te winnen. Dit dan wel weer in de categorie middelgrote steden, maar in ieder geval worden als stad bekeken! Vraag die dan opkomt is hoe er naar een het centrum wordt gekeken en wat de criteria zijn om in de prijzen te vallen? Ik heb het even voor u opgezocht en dat blijken dus de ingrediënten: veerkracht, economie, inclusiviteit, levendigheid, identiteit en governance te zijn (VEILIG)!

Nooit kunnen bedenken dat je hiermee allemaal geconfronteerd wordt al slenterend achter de vrouw aan op naar de volgende schoenen- dan wel kledingzaak. Maar blijkbaar is er veel meer dan dat de nietsvermoedende sterveling ervaart die via de Grotestraat zich naar het marktplein begeeft. “De herinrichting van het marktplein in Ede en de vergroening van de binnenstad zijn enkele punten die voor de jury de doorslag gaven om Ede te benoemen als finalist.”

Kijk toch eens wat nieuwe klinkers, een paar speeltoestellen en omhoog spuitend water dus doet. Een paar boompjes er nog bij… et voilà we staan stevig op de kaart. Daar kan geen citymarketing tegenop. Het volgende geplande uitje zal voor ons dan een ritje naar Woerden zijn. Je wilt tenslotte wel weten hoe het er bij de concurrent voor staat. En met de huidige kennis zullen we daar dan ook heel goed om ons heen loeren om te kijken hoe ‘VEILIG’ het Woerdense centrum is.

Maar mocht Ede echt als beste binnenstad uit de bus komen dan hoeven we de bebouwde kom voorlopig niet meer uit. Wel jammer dat ons favoriete stekje om cappuccino te drinken, Bagels & Beans, binnenkort verdwijnt. Naast het vertrek van het wok-restaurant hebben we daar culinair weinig meer te zoeken. Om de prijs voor beste binnenstad echt binnen te slepen lijkt het mij wel van groot belang de jury voorlopig bij het troosteloze Achterdoelen weg te houden.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *