Alle mensen deugen

Iedereen die wel eens journaal kijkt weet dat dit flauwe kul is. Mensen deugen niet. Mensen zijn in staat tot alle kwaad. Gelukkig is dat niet het enige waar we toe in staat zijn. Zie hoe de komende crisis in Ede nu al onze mooiste en onze naarste kant laat zien. Ik schrijf komende crisis omdat we in Ede wat betreft het aantal besmettingen flink achter lopen.

Gezien het feit dat onze regering net zo achterloopt met de maatregelen, verwacht ik niet dat het virus de FoodValley voorbij zal gaan. Gisteren pas!? besluiten om vluchten uit risicogebieden te weren, in tegenstelling tot de rest van de wereld zeggen dat scholen sluiten (nog?) niet (echt?) helpt (What they found was that proactive school closing saved substantial numbers of lives), het klinkt alsof we nog niet lang klaar zijn met Corona hier.

En de mensen die nog dachten dat we in Nederland in het algemeen of op de Veluwe in het bijzonder lekker nuchter waren, het is uit met de pret na de afgelopen drie dagen. On-Nederlandse, On-Edese taferelen. Vechten om wc-papier, hoe ziek kun je zijn? Vrij ziek blijkbaar. Amper iets te krijgen in de AH-XL en de andere Edese supermarkten, Picnic heeft geen bezorgmomenten meer de komende week. Mensen schakelen over op puur egoïsme en houden even helemaal geen rekening met anderen.

Tegelijkertijd zie je overal op de sociale media oproepjes langskomen van mensen die gratis oppas of andere hulp aanbieden. In Ede is er zelfs al een speciale Facebookgroep gestart, die meteen enorm groeit, gericht op elkaar helpen. Prachtig want we kunnen veel zelf doen, voor de schoolsluiting wachten we nog op de overheid, maar een verjaardag kunnen we makkelijk zelf schrappen. En als er straks in Ede ook veel mensen in afzondering zitten even een boodschap voor hen doen ook.

Daarom zeg ik maar met Rahm Emanuel: “Never allow a crisis to go to waste. They are opportunities to do big things.” en wil ik afsluiten met een pareltje dat één van onze wethouders net online gooide.  Geen Gerspardoelletje, maar wel dicht bij elkaar blijven. Je niet gedragen als een volslagen idioot omdat je bang bent, maar kijken wat je kan doen voor je omgeving.

Het hele verhaal van Rabbi Yosef Kanefsky vindt u op forward.com

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.