Windmolenmaffia

Mooi vind ik ze niet, die windmolens langs de A30, maar ik snap de noodzaak. Dus dan leg ik me er maar bij neer. Er komen er zelfs nog twee bij in Ede volgens het bestuursakkoord van het nieuwe college. Ik kan dat nog verteren. Wat ik dan wel weer bijzonder vind is dat windmolens gesubsidieerd worden. Maar zelfs dat snap ik nog. Het valt niet mee om te concurreren met kern- en kolencentrales dus dat er dan wat gemeenschapsgeld wordt ingestoken om schone energie te produceren is begrijpelijk.

Het wordt pas echt gek als je je realiseert dat rijke Edenaren mee mogen profiteren van de winst van de windmolens. Vier procent rente is niet verkeerd maar dan natuurlijk alleen als je dat geld op de plank hebt liggen. En dat heb ik niet.

Windmolenbedrijven maken dus winst en dat wordt uitgekeerd aan mensen die geld genoeg hebben om te beleggen. Maar die winst bestaat voor een gedeelte uit subsidie. En die subsidie wordt betaald vanuit belastinggeld. Waaronder het mijne en ik vind dat niet fijn.

Wat nog gekker is dat die windmolenbedrijven blijkbaar zoveel winst maken subsidie ontvangen dat ze voetbalclubs uit de Eredivisie gaan sponsoren. Om een lang verhaal kort te maken: dankzij de Edese windmolens ontvangt FC Twente tonnen aan subsidiegeld dat dus weer afkomstig is uit belastinggeld. Waaronder het mijne. Per ongeluk las ik dat zo’n voetballer in de Eredivisie een ton of drie per jaar te schijnt te verdienen.

Ik werd daar boos van.

Van het belastinggeld dat ik betaal worden windmolenbedrijven steenrijk, kunnen voetballers de playboy uithangen en krijgen Edese welgestelden 4% meer rente dan de banken op dit moment uitkeren.

Ik ben pissig. Ik wil hier wat aan doen. Onrecht. En daar kan ik slecht tegen.

Totdat ik op televisie een voetballer hoorde praten. Hij had een slechte wedstrijd gespeeld en de interviewer vroeg waarom. En toen kwam de verklaring. Het was al zijn derde wedstrijd in 7 dagen. Zijn derde! Hij had in één week 4½ uur gevoetbald en misschien wel 25 kilometer gelopen in die drie wedstrijden. En dan gaat het niet meer he? Dan is de pijp leeg. Arm ventje..

Mijn hart brak. En ik schaamde me. Voor al mijn lelijke gevoelens naar al die snelle jongens die over de rug van de belastingbetaler tonnen binnenharken. Ik schaamde me voor al mijn kwade woorden over voetballers die soms maar liefst 3 wedstrijden per week moeten spelen.

Sorry profvoetballers, sorry windmolenexploitanten, sorry Edese beleggers!

En sorry FC Twente, ondanks Ede’s subsidiegeld gedegradeerd naar de 2e divisie. Maar mogen we nu wel ons geld terug?

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *