Windmolens?

Natuurlijk gaat die Regionale Energie Strategie van FoodValley gewoon door. Voor de bühne wordt tegengesparteld want de verkiezingen komen er aan maar Ede wordt binnenkort opgesierd met weilanden vol zonnepanelen en het uitzicht wordt vernieuwd met windmolens van 200 meter hoog.

We hadden ook zelf kunnen nadenken en tot de conclusie kunnen komen dat het voor een regio die voor miljarden aan voedsel exporteert heel sociaal zou zijn om energie te kopen in landen waar ze het wat minder breed hebben dan wij.  En ook nog eens betere kansen hebben om duurzaam energie op te wekken.

Maar slaafs de orders uit Den Haag is natuurlijk veel makkelijker. De vraag is dan nog wel waar we al die milieuvervuiling van de toekomst moeten gaan plaatsen. Er is ooit afgesproken dat er wel draagvlak voor moet zijn maar wat die belofte waard is zien we nu in de Harskamp waar de hele buurt tegen de komst is van een panelenakker maar die wel door de Harskampse strotjes wordt geduwd.

Dan hebben we nog die 14 kanjers van windmolens. Stuk voor stuk hoger dan de Euromast en Gemeentebelangen had al een mooi plekje uitgezocht: in de hoek van de A30 en A12. Dat klinkt natuurlijk lekker industrieel, alsof niemand daar last van heeft, maar die hoek van de A30 en A12 heet gewoon Rietkampen. En daar wonen mensen, heel veel mensen.

En die hebben geen zin om naar 14 windmolens te kijken en luisteren want behalve dat die dingen niet om aan te gluren zijn maken ze ook nog eens een rotherrie die slecht voor je gezondheid schijnt te zijn.

Windmolens zet je dus die niet neer op plekken waar veel mensen wonen. Die stop je weg in een hoekje van de gemeente waar niemand woont. Maar dan hebben we mazzel in Ede, ooit de grootse gemeente van Nederland.

Hoekjes zat waar we windmolens kunnen verstoppen. U kent mij: ik denk graag mee en ik heb zo’n hoekje gevonden: de Hoge Veluwe! Die heet niet voor niet hoog dus dat lijkt me al gunstig voor een windmolen, die zet je namelijk neer op plekken waar veel wind staat en dat is niet op laaggelegen grond maar op hoogte. De Hoge Veluwe dus.  Bovendien heeft de Hoge Veluwe de laatste jaren al die rottige bomen gekapt waardoor er een fraaie kale vlakte is ontstaan waar de wind zich uitstekend kan ontwikkelen tot een prachtige klimaatneutrale energiebron, zonder dat Edese inwoners tegen die reuzen aan hoeven te kijken.

Nou zal het nationale park niet staan te trappelen om hier medewerking aan te verlenen. Maar dat hoeft ook niet. De gemeentegrenzen reiken ver en we hebben zelfs een voormalig vliegveld binnen de gemeentegrenzen dat niet meer wordt gebruikt: vliegveld Deelen, toevallig aan de rand van de Hoge Veluwe dus prima qua ligging en windopbrengst. En de toeristen zullen het prachtig vinden want van ons wordt ook verwacht dat we staan te juichen bij de plaatsing van zo’n windreus. En die paar wespendieven die daar rondvliegen? Opzouten, want we hebben juist insecten nodig!

Ach, nu ik er zo over nadenk is er ruimte genoeg om plekken voor windmolens te vinden waarvan het gros van de Edenaren geen overlast zal ondervinden. Dapper dat Gemeeentebelangen alvast een locatie noemde voor onze veertien nieuwe vrienden. Jammer dat het de Rietkampen was.

Maar ik nodig alle partijen uit, die zogenaamd schoorvoetend en morrend, voor de RES zullen stemmen om hetzelfde te doen. Geef concreet aan waar je ze neer wilt zetten. Wees ook eens dapper.

En doe dat even voor de volgende verkiezingen? Dan weten we tenminste waar we voor gaan stemmen.

 

 

 

Foto: Eric Swierstra, licentie via https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Windmolen_en_Windturbines_Eemshaven.jpg

 

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *