Met twee (of vier) voeten op Edese grond

“Eyy, heb jij dierenmishandeling al gestopt?” Huh?! Het is nog vroeg in de morgen als mijn oog op dit bericht valt. Het is me via messenger toegestuurd, om half drie ’s nachts. De kinderen hebben vrij, ik hoef geen ochtendspits te draaien. Met de dauw nog op mijn oogleden en zonder koffie achter de kiezen antwoord ik dat diegene mij waarschijnlijk aanziet voor iemand anders. Iemand die wellicht voor de dierenbescherming werkt? Geeft niks, kan gebeuren. En een fijne dag! Een kwartier later opnieuw een bericht: “Doe niet alsof jij niet begrijp! Met jou koeien, melk melk melk. Alleen maar geld. Vuile ****, jij gaat stoppen!” Ineens ben ik klaarwakker.

Gelukkig bleef het bij dit ene bericht. Het kwam in de periode dat in Boxtel een varkenshouderij werd bezet door activisten. Nadat reguliere media weer waren overgegaan tot de orde van de dag, zoemde er nog van alles rond op social media. Waaronder veel pulp.
We zijn overigens niet gestopt met onze melkveehouderij. Integendeel, we zijn volop in ontwikkeling! In de landbouwvisie, unaniem aangenomen in de gemeenteraad, staat mooi omschreven welke kant we op willen in de gemeente Ede met onze landbouwsector. Dieren naar buiten, combinaties zoeken met natuur, bomenaanplant, recreatie, energie opwekken, de korte voedselketen… Bij collega’s in de raad proef ik belangstelling voor de Edese agrarische sector. Super! Maar er is ook werk aan de winkel. Want huizen, wegen, natuur, energie uit zon en wind, enz.: alles vereist ruimte. Grond is interessant geworden als belegging of investering voor de grote jongens. Aankoop en gebruik door kleine boeren wordt nagenoeg onmogelijk, wat het uitvoeren van de landbouwvisie niet bepaald dichterbij brengt. Hier ligt een belangrijke taak voor de politiek!

Is het dus kommer en kwel in Ede? Nee, Ede is een geweldige gemeente, ook voor boeren! We hebben immers nog prachtige, (potentieel) vruchtbare gronden. Steeds meer boeren en beleidsmakers zien daarvan de waarde en gaan samen aan de slag met bodemverbetering. Dat is goed nieuws voor álle Edenaren. Een bodem met genoeg organische stof (humus) is namelijk beter bestand tegen droogte, maar ook tegen plensbuien. Een gezonde bodem is bovendien vruchtbaar, geeft een gezonder gewas, met als gevolg: sterke, gezonde dieren en – in ons geval – gezondere melk en betere mest, die we in kleine giften teruggeven aan het land. Deze kringloop op een hoger plan brengen, vraagt om grond, kennis, experimenteren, moed, langetermijndenken en geduld. Toch gaan wij hiervoor! Het raakt aan de essentie van boer zijn, namelijk respectvol omgaan met de aarde. Bovendien ontdekken wij steeds meer hoezeer boeren begint met en in de bodem.

En onze koeien? Die genieten weer alle dagen van goed en vers gras-met-kruiden in de wei. Ze zijn mak, ontspannen, vitaal en ze glanzen mooi. Soms wil ik het wel van de daken schreeuwen: “KIJK DAN naar onze dieren; hoezo dierenmishandeling?!” Maar natuurlijk weet ik ook wel dat ik die strijd niet ga winnen. We kunnen dus beter aan de slag gaan, bijvoorbeeld met onze bodems. Voor een mooi, gezond, groen, klimaat- en toekomstbestendig Ede!

Graag geef ik het stokje van deze ‘maraadthon’ door aan mijn zeer gewaardeerde collega-raadslid: Harry van Huijstee van de PvdA. Benieuwd naar jouw verhaal, Harry!

Carola van Ruiswijk, raadslid CDA Ede

Foto: Elin van Ruiswijk

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *