DRUK, DRUK, DRUK ALS EEN KLEIN BAASJE!

Dat is toch wat, zo´n baan als burgemeester! Je bent het boegbeeld van de gemeente en je bent ook  nog eens voorzitter van de gemeenteraad. Dat is allemaal best wel ingewikkeld. Je bent ook nog eens verantwoordelijk voor de openbare orde. Noem maar op, je bent gewoon 24 uur per dag, iedere dag weer, burgemeester. Druk, druk, druk als  een klein baasje.

Dan ben je ook nog eens voorzitter van de agendacommissie. Die commissie bepaalt waarover de gemeenteraad iedere keer gaat vergaderen. Gelukkig heeft de raad besloten dat de burgemeester zelf, lekker alleen, de agendacommissie vormt, in z’n eentje. Dat scheelt enorm in de werkdruk, ja toch?

In alle gemeenten bepaalt de gemeenteraad zelf waarover vergaderd gaat worden, maar in Ede is dat  simpel en ondemocratisch geregeld. De ongekozen burgemeester hoeft niet steeds met iedereen te overleggen. Gelukkig niet, zeg! Dat zou wat worden, dat de gemeenteraad zelf gaat bepalen waarover je gaat vergaderen. Dat kan wel het geval zijn bij alle andere 531 gemeenten in Nederland, maar in Ede doen we dat niet. Natuurlijk niet. We koesteren hier in Ede de besloten bestuurscultuur!

Een paar maanden nadat de burgemeester benoemd werd in Ede, heeft de gemeenteraad besloten, dat de burgemeester zelf gaat bepalen wat behandeld wordt in de gemeenteraad.  Doelmatig, effectief en efficiënt! Geen gezeur, geen ouderwetse democratie, maar aanpakken die handel! Nadeel is wel dat er dan soms slordigheden ontstaan. Vooral als er iets geheim moet worden gehouden.

Gelukkig heeft de gemeente Ede een protocol over geheimhouding. Dat klinkt heel deftig. Er staat heel precies in hoe je iets geheim moet houden. Dat betekent dat de raad aan het begin van een vergadering gaat beslissen wat geheim is. Dat gebeurt hier in Ede heel vaak, maar de raad hoeft zich daarover niet druk te maken. De burgemeester maakt de agenda van een vergadering en zet op de agenda wat geheim moet blijven.

Afgelopen donderdag was er weer eens een gemeenteraadsvergadering. Meteen, bij het begin van die manifestatie, werden een paar zaken geheim verklaard. Zou de burgemeester nog wel eens de afspraken nalopen over die geheimhouding? Die staan toch in dat zogenaamde protocol? In die afsprakenlijst staat ook dat per geheime afspraak er een einddatum genoemd moet worden. Dan weet je wanneer iets eindelijk openbaar wordt. Dat onderdeeltje van het protocol is afgelopen donderdag  vergeten in Ede. Maar ja, zo’n burgemeester heeft het druk, druk, druk, als een klein baasje. De gemeenteraad kun je ook niets kwalijk nemen. Die weten waarschijnlijk niet eens dat er een protocol is voor dat soort zaken!

Ook over het miljoenen project ARTBASE is veel geheim verklaard. De inwoners van Ede, het volk, die mogen niets weten. Maar toch heb ik een briefje geschreven aan de gemeente Ede, een WOB-verzoek (Wet Openbaarheid van Bestuur). Ik wil gewoon weten door wie er geld besteed wordt aan ARTBASE in Ede. De raad weet het wel, nou, dan wil ik het ook weten. Ja hoor, na een paar weken kreeg ik een  antwoord van de gemeente Ede. Maar ach, ’t was slechts een ontvangstbevestiging! Dat is trouwens  al heel wat. Nu nog een echt antwoord!! Maar ja, zo’n burgemeester heeft het druk, druk, druk, als een klein baasje.

Dus voortaan, geachte agendacommissie, vermeld even bij ieder geheim dingetje, wanneer dat allemaal openbaar wordt. Dat is tenslotte afgesproken in het zogenaamde geheimhoudingsprotocol.

Gewoon doen, beste commissie!

 

 

 

 

 

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *