Vraag het René!

Er wordt wel eens wat gezeurd op het communcatieteam van de gemeente Ede maar aan het einde van het onzalige jaar 2021 werd er nog snel een media-offensief uitgegooid. Niks van gemerkt? Daaruit blijkt maar weer hoe subtiel er te werk is gegaan. De beste propaganda is die waarvan je niet in de gaten hebt dat die over je wordt uitgestort.

Het begon met een artikel in de Edestad (een prachtblad trouwens) waarin de burgemeester zogenaamd kritisch ondervraagd werd. En passant kreeg hij nog de ruimte om nog wat reclame te maken voor één van zijn boekjes. Het leek op een gekochte gemeentepagina maar dat was het niet. Geen kritische vraag ontdekt.

Daar ging XON, zo heet onze lokale televisie tegenwoordig, nog een keertje overheen. Geïnterviewd door de wethouder van Mediazaken kreeg ook hier onze burgemeester weer uitgebreid ruimte voor een commercial van z’n boekje. Ook hier werd een enkele kritische vraag gesteld maar wat het een kwartier lang gratis reclame voor de leider van ons dorp. Waar vind je nog zulke volgzame media?

Alsof het nog niet genoeg is kwam daar, geloof het of niet, nog een snertsessie overheen in de Harskamp. De burgemeester deelde snert uit aan Harskampers als dank voor hun betrokkenheid bij de opvang van de Afghaanse evacuees. Het idee erachter was natuurlijk het oppeppen van de populariteit van onze burgervader. Dat snappen ze in Harskamp ook wel. Ik weet niet of die snertsessie een succes was maar dat zullen we wel zien aan de besmettingscijfers de aankomende dagen.

Dat speelde zich allemaal af in één week.

Maar de koek is nog niet op. Komende week volgt er een soort digitale meet and greet met uw favoriete burgemeester. Op Facebook nog wel dus alleen beschikbaar voor mensen die hun privacy hebben opgegeven aan Mark Zuckerberg. Maar het mooie is: je kunt vragen stellen. Vragen aan de burgemeester!

Ik heb wel wat vragen.

Waar was u tijdens de rellen in Harskamp? Ik weet het niet zeker maar ik denk niet dat het wordt uitgezonden. Of deze: wat zegt het over uw verbindingskracht dat er in twee jaar tijd drie wethouders weglopen? Die zal waarschijnlijk ook niet door de censuur komen.

Nog zo’n vraag: tijdens de autobranden in Veldhuizen werd u om half twee ’s nachts wakker gebeld. Bent u daarna verder gaan slapen of bent u direct naar Veldhuizen gegaan om de bewoners een hart onder de riem te steken? Of krijgen die binnenkort ook snert?

Misschien is deze ook wel aardig: volgens het AD is het wantrouwen van de Harskampers in de politiek nog groot. Denkt u nog echt dat een kopje snert dat zal verhelpen? Wordt ook niet uitgezonden ben ik bang. Net als mijn vraag hoeveel tijd ambtenaren hebben besteed aan z’n boekje. En zo heb ik nog wel twintig vragen.

Maar ik moet die vragen niet stellen. Daar hebben we journalisten voor. Alleen dat doen ze niet. Nou staan er tegenover iedere journalist in Ede twintig communicatiemedewerkers klaar en als die laatste hun werk niet goed doen dan hangt er altijd nog de dreiging dat er ineens bezuinigd wordt op de subsidie van onze lokale mediahelden.

Tijdens de bespreking van de begroting is er geen woord besteed aan de lokale journalistiek. Maar aan de andere kant: daar heeft geen journalist een vraag over gesteld.

Zo zie je maar: behalve een burgemeester krijgt ook ieder dorp de journalisten die het verdient.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.