Forum voor Democratie Ede

Zo, dat zal een schok zijn geweest. Het Forum voor Democratie doet mee in Ede tijdens de komende raadsverkiezingen. Nou zal niet iedereen daar wakker van liggen maar sommige partijen zullen wel met een schuin oog naar hun huidige zetels hebben gekeken.

We hadden in Ede al een partij die in dezelfde vijver vist. Met Burgerbelangen hadden we een soort LPF, Lijst Pim Fortuyn, in huis. Vriendelijke politici die goed binnen de Edese politieke traditie passen. De traditie van niet te scherp, laten we het leuk houden en elkaar niet teveel aanvallen want je kunt elkaar zo maar tegenkomen op de markt. Of elkaar weer nodig hebben.

Dat zal met het Forum wel anders worden. Die doen niet aan de Edese traditie. Die gaan er met een gestrekt been in als het moet en dat zal wel even wennen worden. Wat het Forum voor Democratie ons nog meer komt brengen is me niet helemaal duidelijk.

Het thema immigratie natuurlijk maar ik vraag me af wat de Edese invloed op nationale immigratiecijfers is. Er zullen maar weinig immigranten naar Nederland komen omdat ze zo nodig in Ede willen wonen. Ik geloof ook niet dat er iemand in Den Haag zal schrikken als een Edese Forumvertegenwoordiger op de Bergstraat iets roept over immigratie.

Corona is natuurlijk ook puntje voor het Forum. Maar tegen de tijd dat de eerste Forumraadsleden zijn ingewerkt is Corona door Omikron geworden wat het Forum er nu al van vindt: een griepje waar niemand meer aan herinnerd wil worden.

Wat Forum wel komt brengen is meer democratie. Via referenda natuurlijk maar daarvoor hebben we geen Forum voor Democratie nodig. Misschien dat het Forum nog wel iets kan leren van de uitslagen van referenda en hoe die naar je hand kan zetten. Geen plek ter wereld waar een uitslag van een referendum zo geïnterpreteerd kan worden dat ondanks een meerderheid tegen toch de winkels op zondag op konden. Dat had zelfs Thierry Baudet niet kunnen bedenken!

Qua inhoud dus misschien niet zoveel toegevoegde waarde maar de vorm zal wel anders zijn. En zitten we daar op te wachten dan?

Ik wel!

Ede wil een grote stad zijn en daar hoort grootstedelijke politiek bij. De gemeenteraad is geen gezelschapsclubje waar gezellig vergaderd wordt en raadsleden aan hun ego mogen werken. In de gemeenteraad worden beslissingen genomen die mensen keihard treffen. Daar mogen best harde woorden bij vallen. Maar die horen we hier nooit.

Misschien wordt het Forum van Democratie in Ede wel een partij die zich af gaat zetten tegen het gebrek aan transparantie in de Edese politiek. Misschien gaat Forum wel zaken op de agenda zetten waar we nu liever niet over willen praten in de raadszaal. Misschien dat Forum bij sommige politici wat dubbele petten van het hoofd zal halen.

Dat is dus drie keer ‘misschien’.

En nog meer misschien: misschien is het jammer dat we daar het Forum voor Democratie voor nodig hebben.  

2 thoughts on “Forum voor Democratie Ede

  1. Douwe moet wel heel wanhopig zijn bij het omarmen van Forum voor Democratie, in de hoop op positieve veranderingen in de Edese politiek. Ik kan geen enkele meerwaarde ontlenen aan Forum voor Democratie in de Edese Raad. Ik vind dat Van Druiten een waardige en vriendelijke vertegenwoordiger is van het Edese LPF-Rita Verdonk en Ja21 geluid met een beetje onderbuik oprispingen bij momenten. Goed dat dat in de raadszaal doorklinkt en soms de discussies naar het scherpst van de snede drijft.
    De afgelopen dagen bleek, wat we al wisten, hoe de rancuneuze stijl van FvD de polarisatie onnodig aanzwengelt en van dolende zielen fakkeldragers maakt. Het maken van zondebokken, het framen van mensen met andere opvattingen als verraders met de onsmakelijkste vergelijkingen uit de Tweede Wereldoorlog en het bespelen van de Trump klanken, zonder ook maar 1 suggestie of idee over hoe we de problemen in dit land en onze wereld moeten oplossen, is echt een heilloze weg. Analoog aan de gedachtenspinsels van Steve Bannon, is het ultieme doel van FvD het dagelijks legitimeren van discriminatie en uitsluiting van groepen burgers en het besmuikt oproepen tot het bijbehorende geweld (tribunalen, bijltjesdag) en beoogt het recht in de rechtsstaat om zeep te helpen. Het is niet meer dan logisch dat andere mensen een tegengeluid laten horen.
    Sterkte Douwe! Zou je er over willen praten? Je bent welkom.

    1. Ja hoor, ik wil er best over praten. Dat kan ook hier. Ik zit niet te wachten op FvD in Ede. Ik ben er overigens ook niet bang voor. Maar wat jij of ik ervan vinden maakt voor hun komst niet uit. En als ze er dan toch zijn dan zou ik het interessant vinden als ze hier de politieke arena wat opschudden want daar ligt een dikke laag stof op. En misschien is die dikke laag stof wel één van de redenen dat er voedingsbodem is voor partijen als FvD. Groet, Douwe

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.