Tariefstijging Warmtebedrijf

Nee, ik ben niet zo happig op biomassa. En dat laat ik dan weten. Dan is er weer een burgemeester die mijn argumenten naar het rijk van fakenews verwijst. Maar die burgemeester zegt dan weer niet waar die 30.000 bomen, alleen al uit de bebouwde kom van Ede, zijn gebleven. Ik heb wel een vermoeden: de crematoria van de biomassacentrales in Ede.

De propagandamannetjes van het Warmtebedrijf, de eigenaar van de biomassacentrales, lobbyden zich suf bij onze gewillige gemeenteraad. Ja hoor, het is echt héééél duurzaam, dat bomen verbranden. En ze trapten er in. De gemeente Ede deed zelf nog een duit in het duurzame zakje door zelf één van de grootste klanten te worden van Warmtebedrijf en daarnaast aardgas uit Ede weg te pesten zodat je in de toekomst alleen nog maar klant kunt worden van Warmtebedrijf.

Woonstede sorteert daar vast op voor. Bewoners van nieuwe appartementen kunnen kiezen uit Warmtebedrijf, Warmtebedrijf en Warmtebedrijf voor hun nieuwe kamertje.

Het zou één van de zegeningen van de vrije energiemarkt worden want lage prijzen. Nu is er voor veel Edenaren nog maar één aanbieder en dat is Warmtebedrijf. Want er zijn geen gasaansluitingen in hun huisje. Ze zijn afhankelijk geworden van de verbranding van hout. En hout, dat komt van bomen. Edenaren werden verslaafd aan biomassa.

Nu verhoogt Warmtebedrijf zijn tarieven, terwijl het snoeihout niet echt duurder is geworden, toch? Kunnen ze doen, ze zijn monopolist. En ze zijn daarbij in het zadel geholpen door onze gemeenteraad en het college. Het is ook gewoon een commercieel bedrijf. Zoveel mogelijk winst maken dus en dat doe je door je prijs te verhogen want in Ede is er toch geen concurrentie. Neem ze dat niet kwalijk.

Dezelfde politici die de afgelopen jaren zo braaf ja knikten bij alles wat het Warmtebedrijf ze voorschotelde denken nu echt niet aan die Edenaren die door onze gemeenteraad  biomassaverslaafden zijn geworden.

Nee, die politici denken aan de verkiezingen over minder dan drie maanden. Die politici gaan het nu opnemen voor de gewone Edese man, voor de Henk en Ingrid uit de Ede. Maar ze zijn helemaal niet geïnteresseerd in de hoge energieprijzen, ze zijn geïnteresseerd in hun stembiljet!

En dus worden er nu raadsvragen gesteld en wordt de EdeStad even ingelicht zodat het ook in de krant komt.

Jarenlang toegestaan en toegekeken hoe Warmtebedrijf voor veel Edenaren de enige aanbieder van warmte kon worden. Jarenlang geloofd dat die biomassacentrales werden warmgestookt met snoeiafval uit de regio Ede. Nee, bomen zaten daar niet bij, hoor!

En dan nu raadsvragen stellen over de tariefsverhoging van het Warmtebedrijf. Dan heb je boter op je hoofd, een hele berg boter. Maar je denkt blijkbaar ook dat al die biomassaverslaafden debiel zijn. Dat die niet in de gaten hebben dat de Edese politiek Edenaren er toe hebben gedwongen hun eigen leefomgeving op te laten stoken en daar nu extra voor moeten betalen.

En de mensen die nog op gas stoken? Die betalen dankzij hun energiebelasting mee aan de subsidie van het Warmtebedrijf: meer dan 100 miljoen.

Ik heb ook een raadsvraag; een vraag aan de raad. Is het Warmtebedrijf nou zo slim of zijn jullie zo dom?

2 thoughts on “Tariefstijging Warmtebedrijf

 1. Mo, heb je misschien belangstelling voor een gesprek? Zo te lezen heb je veel gedachten over het warmtebedrijf in Ede en het kan verhelderen om eens wat informatie uit de eerste hand te krijgen. Factchecking is misschien niet het hoofddoel van een columnist, maar kan ook geen kwaad, toch? Ik noem mezelf hier maar even WE, als anonieme schrijvers onder ons.

 2. Beste Mo,

  Wij lezen je columns altijd met veel belangstelling.
  Bedankt voor je interesse in ons bedrijf.
  Als je ervoor openstaat willen wij je graag nader informeren inzake de nuances.
  Zónder propaganda; beloofd!

  Met vriendelijke groet,
  Warmtebedrijf Ede

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *