Vertrutting

“Dit is een onderdeel van de vertrutting waar we allemaal aan lijden”, aldus de politicus met het paardenstaartje en het roze bloesje aan. En als de gemoederen zo hoog oplopen dan weet je waar er over gepraat wordt in de gemeenteraad: Jeugdzorg. Oh nee! Iets veel belangrijkers: vuurwerk. Het is natuurlijk al weer juni.

Vantevoren werden de traditionele stellingen al weer ingenomen: carbid schieten moet mogelijk blijven. Dat is best een beetje raar want dat gebeurt altijd buiten de tijden waarop vuurwerk mag worden afgeschoten. De enige lol eraan schijnt te zijn een zo hard mogelijk klap te veroorzaken. Rotherrie buiten de gebruikelijke tijden maar aan carbid kleeft een electoraal geurtje dat overigens aan de hele vuurwerkdiscussie kleeft: maar weinig partijen die het aandurven om iets te doen wat miljoenen aan schade oplevert, diverse ogen en vingertjes in de afvalbak van ziekenhuis de Gelderse Vallei doet belanden en waar mens en dier enorme stress van oplopen.

Gelukkig had iedere fractie wel een opa of oma in da house die best even wilde zeggen dat ze juist enorm van vuurwerk genieten. Geluidsoverlast schijnt sowieso geen issue meer te zijn. Ruben van Druiten, die zich ontpopt als de beste debater van de raad, vertelde dat de kerkklokken in Ede per jaar langer lawaai maken dan de acht uur vuurwerk op oudjaarsdag.

Dankzij van Druiten dus een schitterende impasse in de raad en op de achtergrond wat gniffelende collegepartijen die Van Druiten maar wat graag de kastanjes uit het vuur lieten halen. Gelukkig was er tot slot onze burgervader met wijze woorden. Nee, de mening van het inwonerspanel was niet representatief maar de burgemeester wist wel zeker dat een verder onderzoek tot de dezelfde uitkomsten zou leiden, zo sprak Verhulst vanachter zijn glazen bol. Daar heb je dus ook niets aan.

Een referendum lijkt dus de beste oplossing. Zeker de referenda van de gemeente Ede leveren dan altijd lollige uitslagen op. Maar juist de Edese methode is nu perfect: een uitslag per wijk! Wat wil je nog meer? Maar gek genoeg is liberaal Ede niet zo’n voorstander meer van referenda: bang voor de uitslag misschien?

Hoe dan wel?

Ik dacht zelf aan de vuurwerkvergunning. Leuk woord ook, allitereert lekker en laat niets aan duidelijkheid over. Je mag alleen vuurwerk afsteken in Ede als je in het bezit bent een Edese vergunning. En die kost maar een tientje per jaar! Nou ja, voor een dag eigenlijk. Als je voor vissen of jagen een vergunning moet hebben of voor het storten van afval bij de ACV moet betalen, waarom voor vuurwerk dan niet? Er zijn 7.000 Edenaren die vuurwerk afsteken maal een tientje dus dat levert 70.000 euro per jaar op, precies het bedrag dat de gemeenteraad zichzelf aan loonsverhoging toekende! Of net genoeg om alle geëxplodeerde prullenbakken en postbussen te vervangen.

Ook niet?

Dan als laatste voorzitter, mijn inbreng in deze explosieve (oh, oh, oh) discussie. Nu de overlast van kerkklokken die van vuurwerk overstijgt zal een combinatie van beide leiden tot een daling van het geluidsniveau. Mijn fractie stelt daarom voor om de kerkklokken uit de kerken te verwijderen en het klingelen van de klepel te vervangen door het afsteken van vuurpijlen.

Mazzel als je om 12 uur aan de beurt bent, balen als je de dienst van 1 uur moet doen maar voor vrijwilligers wordt Ede het vuurwerkwalhalla van Nederland: ieder uur vuurwerk, het klokje rond!

Maar dan geen gedonder meer op oudjaarsavond…ok?

1 thought on “Vertrutting

  1. Die vergelijking met die kerkklokken getuigt van een geestelijk niveau een wethouder onwaardig.
    Die Kerk klok staat namelijk al jaren op dezelfde plek, en wie daar naast of in de buurt woont, heeft daar bewust voor gekozen.
    Ik heb daar bewust NIET voor gekozen, en woon daarom in Veldhuizen, waar je tussen kerst en nieuwjaarsdag langer dan 8 uur onvrijwillig blootgesteld word aan legaal en illegaal knalvuurwerk.

    Appels en peren dus van Druiten, en daarom een hele slechte debater…..

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *